Патријарх српски Иринеј у Крушевцу

Његова Светост Патријарх српски Иринеј, на путу за Грачаницу, посетио је 27. јуна 2010. године Крушевац, где је у најмлађем храму крушевачком, цркви Покрова Пресвете Богородице служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештенства крушевачког и архимандрита Алексеја (Богићевића), и уз присуство градоначелника и осталих градских челника.

Велику радост и част је Свјатјејши учинио крушевљанима јер је посетио Крушевац дан уочи Видовдана који се у Крушевцу прославља и као дан града, свесрпски дан молитвеног сећања на свету жртву Кнеза српског Лазара и српског народа, и што је служио Литургију у храму Пресвете Богородице, саграђеном уз изворе Пресвете Богородице и Свете Петке. 

''Данас смо овде у дивном храму, новом храму града Крушевца, подигнутом у славу Божију, а на добро и радост народа овог, народа Божијега, народа Светог кнеза Лазара, чији смо потомци, не по нашој заслузи већ по милости Божијој коју нам је Господ дао да се угледамо и да имамо на кога и на шта у своме животу. Заиста, ми православни Срби имамо на кога да се угледамо за живот по Богу и Јеванђељу. Ако се угледамо на њих, браћо и сестре, знајте да се никада нећемо кајати, јер они иду путем Христовим. То је једини спасоносни пут, и нема другог пута истинитог и спасоносног, осим пута Христовог, пута Јеванђелског, пута царског, пута Светолазаревског, чији ћемо дан и велики догађај сутра прославити у граду овоме, одакле је пошао на свето и мученичко Косово, баш онако како и нас Господ позива да у нашем времену бранимо и чувамо га, да га носимо у срцу, да га имамо у уму своме; тако као што га је Свети кнез Лазар носио када се није устезао да живот свој положи за светињу своје земље. На нама је да се на њега угледамо и знајмо да смо тада на правом путу - рекао је Свјатјејши у делу своје беседе.

Радост је била и рукоположење ђакона Александра Величковића у достојанство презвитера.

Поводом недавног завршетка пута који води до ове цркве, Његова Светост је рекао: '' То је позив свима вама и свима нама да чешће долазимо. За ово дело хвала граду Крушевцу, али да се не заврши само на овом, што је лепо и похвално и за оне који су то учинили и који су омогућили, јер им дар Божији неће изостати. А када се ово заврши, Крушевац има потребу за три, најмање још три храма да има, да народ Божји нађе себе у близини Божијој. Зато и њих молимо и све вас, да чинимо да Крушевац буде свети град Цара Лазара, да његово име буде и данас у нашем животу... Јер чинити цркви, браћо и сестре, значи чинити себи.''

После свечаног ручка, испраћен најтоплијим поздравима, Патријарх српски Иринеј је отпутовао на Косово и Метохију, на прославу Видовдана, заветне славе свих Срба, ма где били и где живели.

ЦО Крушевац