Патријарх српски Иринеј у Нирнбергу

 Његова Светост Патријарх српски Иринеј завршио је канонску посету Средњоевропској епархији. После посете Ајтерфелду, манастиру  посвећеном Благовестима и Преподобном Јустину Ћелијском, Његова Светост је посетио у суботу 21. јуна и недељу 22. јуна. 2014. г., српску православну цркву у историјском граду Нирнбергу.

У суботу 21. јуна Патријарх српски Иринеј је, у пратњи архијерејског намесника, протонамесника Станка Ракића и протођакона Дамјана Божића, допутовао у Нирнберг. Његову Светост су дочекали Митрополит средњоевропски и северноевропски Серафим (Румунска црква) и  старешина нирнбершког храма Светих Ћирила и Методија протојереј Маринко Радмило,  као и протојереј-ставрофор др Константин Спореа (Грчка црква), протојереј Милорад Јовановић и верни народ нирнбергшке парохије.

Његова Светост је заједно са Митрополитом Серафимом присуствовао васкршњем бденију које је служио старешина храма, протојереј Маринко Радмило уз саслуживање протођакона Дамјана Божића. За певницом су певали протојереј Милорад Јовановић и Марко Радмило, студент Богословског факултета у Фочи. После бденија Његову Светост је поздравио добродошлицом старешина храма,  након чега су заједно обилазили црквене просторије, канцеларије као и парохијски дом.

На позив Његовог Високопреосвештенства Митрополита Серафима, Његова Светост је обишао румунски манастир, као и седиште Митрополије средњоевропске у Нирнбергу. Наш Патријарх је поздравио верни народ Румунске православне цркве, и говорио о дуговековној братској љубави и православној вези између Румунске и Српске Православне Цркве.

У недељу 22. јуна Његова Светост Иринеј служио је архијерејску Литургију у Нирнбергу. Патријарха српског су пред храмом Светих Ћирила и Методија дочекали: Митрополит Серафим (Румунска црква) и свештеници са многобројним верним народом. Патријарху су саслуживали: Митрополит средњоевропски и северноевропски Серафим протојереј-ставрофор Константин Спореа (Грчка црква), старешина храма протојереј Маринко Радмило, иначе архијерејски намесник, протонамесник Станко Ракић, протојереј Милорад Јовановић, протођакон  Дамјан Божић, јерођакон Јован (Румунска црква) и парохијски ђакон Златибор Којадиновић, док је потписник ових редова чтецирао и певао. Многобројни народ је присуствовао Литургији, око 300 душа, а причестило се њих 81 душа. Старешина храма је поздравио Патријарха српскога Иринеја  и пожелио му миран и дуговечан живот, и срдачно захвалио у име свештеника и народа нирнбергшке парохије на његовом присуству, уз мали поклон – мало облачење (епитрахиљ и мали омофор). Такође је протојереј Радмило напоменуо да је ово историјски догађај и један од најзначајнијих за Црквену општину Нирнберг.

 Његова Светост Иринеј је захвалио свештеницима и многобројном народу присутном овом историјском догађају. Он је дао поуку српском народу који живи у дијаспори, тј. далеко од своје земље - „да никада не забораве место где су њихове очи угледале светлост дана“. Такође је упозорио да не забораве да су Срби, православни и светосавски народ!

Овом приликом Патријарх Иринеј је срдачно захвалио свима онима који су помагали угроженом народу у  време катастрофалних поплава које се задесиле Србију, Републику Српску и Босну.

Марко Радмило, студент Богословског факултета у Фочи

Патријарх српски Иринеј у Нирнбергу
Патријарх српски Иринеј у Нирнбергу
Патријарх српски Иринеј у Нирнбергу
Патријарх српски Иринеј у Нирнбергу
Патријарх српски Иринеј у Нирнбергу
Патријарх српски Иринеј у Нирнбергу
Патријарх српски Иринеј у Нирнбергу
Патријарх српски Иринеј у Нирнбергу