Патријарх српски на отварању међународног научног скупа поводом стогодишњице Првог светског рата у САНУ

Патријарх српски на отварању међународног научног скупа поводом стогодишњице Првог светског рата у САНУ
Патријарх српски на отварању међународног научног скупа поводом стогодишњице Првог светског рата у САНУ
Патријарх српски на отварању међународног научног скупа поводом стогодишњице Првог светског рата у САНУ
Патријарх српски на отварању међународног научног скупа поводом стогодишњице Првог светског рата у САНУ

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је Србија ушла у Први светски зато што алтернативу није имала и да би опстала. Николић је истакао да су на сцени покушаји фалсификовања историје и да би неки српску борбу за слободу сада да баце у блато.

Николић је на отварању међународног научног скупа поводом стогодишњице Првог светског рата у САНУ рекао да би данашњи скуп могао да носи назив "Чудних ли времена, чудних ли обичаја", преноси Танјуг.

"Узалудни су бројни докази о неким догађајима, чињенице и историјска грађа, појединци из моћног ешалона ће чињенице извадити из контекста, преокренути, променити им смисао, дати им ново рухо и обличје и лаж ће постати глобално пласирана истина", упозорио је председник Србије.

Николић је навео да је специјална савезничка комисија утврдила да кривица лежи пре свих на Немачкој, а потом Аустрији.

Како је рекао, последица Великог био је Други светски рат, па хладни, али и његовим окончањем није уминула напетост света и неизвесност будућности цивилизације.

Председник Николић је додао да стварање Европске заједнице народа на известан начин зближава народе на једном простору.

"Када су народи зависни једни од других и повезани у једну политичку организацију, постају солидарни делови једне целине, настаје флексибилност граница у смислу слободног протока људи робе и капитала, смањује се знатно и могућност да се поново иницира сукоб огромних размера", рекао је председник Србије.

Председник је истакао да је у том времену Србија била раскршће светова, колач који су велике силе делиле међу собом.

"Нама остаје да се боримо речима и делима у настојању да не дозволимо да се ревидирају историјске чињенице, јер на то немамо право", подвукао је Николић и додао да су ћутање и равнодушност једнако саучешће у кривици, као и њено прихватање.

Како је навео Николић, постоји мањина, која сматра да су Француска, Русија и Енглеска, неки помињу и Србију, изазивачи рата, али огромна већина историчара, на основу веродостојних извора, поуздано тврди да су кривци Немачка, Аустро-Угарска, Бугарска и Турска.

Председник указује и на речи протестантског пастора Фридриха Грисендорфа који је рекао да су изгубили рат, да су победили Руси, Американци, Енглези и однели победу бољим оружјем, са више војника.

"Ту победу су они однели. Али овде међу нама, има један народ који је извојевао једну другачију и много лепшу победу - победу душе, победу срца и поштовања, победу мира и хришћанске љубави. То су Срби! Ми смо их раније само донекле познавали", подсетио је Николић на речи Грисендорфа.

Николић је подсетио и на речи докторке Елси Инглиш која је неговала рањене Србе и рекла да се осећа тако мала поред њих да би требало да се сакрије.

"Бол. Испаштање! Нисте упознали храброст док не видите ове људе како испаштају. Стварно не знам одакле долази ова раса ратника, али могу рећи да су они прави Божји људи", рекла је Инглиш.

Председник Николић је на крају цитирао речи Јована Цвијића. "Треба да наступи генерација која ће у политичком животу сматрати за блебетање говор и говорништво без праве и смишљене акције. У нас се сада на такво говорништво сувише много полаже", закључио је председник.

Србија желела само слободу

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је несумњиво да је Србија желела само слободу, и да није прихватала претње а да данас многи покушавају да кривицу пребаце српском народу.

Додик је изразио захвалност што ће се, како је рекао, са академског нивоа дати мишљење, односно што ће научни скуп у САНУ допринети истини.

"Наш одговор мора да буде суочавање са истином", истакао је Додик.

Председник РС је навео и да ће у Босни и Херцеговини постојати две прославе обележавања почетка Првог светског рата, и да је једна политички мотивисана.

"И оно што се раније дешавало има утицаја на данашња кретања", оценио је Додик и додао да српски народ никада није престао да буде страдалнички народ и да је оно што се догодило у Сарајеву 1914. године доказ бунта народа који није желео да трпи туђинску власт.

"Рат је велико зло без озбира од кога долази", рекао је овом приликом патријарх српски Иринеј и додао да "нама хришћанима остаје да будемо шириоци мира" и да је молитва свих нас да се у нашем времену то не дешава.

Патријарх је додао да није случајно у Јеванђељу речено да су блажени они који мир доносе, истакавши да је веома важно знати истину и имати чињенице које је осликавају.

Извор: РТС