Патријарх у Лазарици на Звездари

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је данас, у недељу 11. јула 2010. године, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика кнеза Лазара, на Звездари. Светјејшем су саслуживали свештеници овог светог храма, четворица ђакона и двојица ипођакона. То је била прва служба Његове Светости у овом храму, а уједно и, како је сам у беседи нагласио, други пут како долази у цркву на Звeздари. Први пут је долазио у ову цркву као студент Богословског факултета.

Његова Светост је, у беседи у препуној цркви, тумачећи прочитано зачало из Светог Јеванђеља направио разлику између духовног и физичког вида и слепила. Патријарх је кроз неколико примера из живота истакао да је битније да имамо духовни вид. Светјејши је благословио све присутне и позвао их да живе у Цркви, јер нам је спасење дато само у Телу Христовом.

После Свете Литургије, Светјејши је, у току трпезе љубави које је припремило братство овог београдског храма, истако да је црква Лазарица једна оаза у густо насељеном делу српске престонице и поучио је свештенике да стварају живу Цркву, те да је срећан што су се скоро сви присутни на Литургији причестили, а посебно много деце. Захваљујући се Патријарху српском Г. Иринеју што је својим присуством благословио парохијане овог звездарског храма и укрепио их благим речима хришћанске поуке, протојереј Мирко Видачак, старешина храма, истакао је да ће све што је започето у цркви бити урађено на корист свих парохијана.