Патријарх у посети ЦШО Свете Тројице у Киченеру

Патријарх у посети ЦШО Свете Тројице у Киченеру
Патријарх у посети ЦШО Свете Тројице у Киченеру
Патријарх у посети ЦШО Свете Тројице у Киченеру
Патријарх у посети ЦШО Свете Тројице у Киченеру

Његова Светост Патријарх српски и администратор Епархије канадске г. Иринеј извршио је 8. фебруара 2016. године канонску посјету Црквено-школској општини Свете Тројице у Киченеру и том приликом одслужио акатист Светом Јовану Шангајском и Санфранцисканском, чији је дјелић моштију похрањен у овом храму.

Акатист је служен са почетком у 18 часова у присуству архијерејског замјеника протојереја-ставрофора Василија Томића, парохијских свештеника протојереја-ставрофора Драгомира Нинковића, старјешине храма, и протојереја др Горана Гојковића и још шест подручних свештеника, епархијског ђакона, пратиоца Његове Светости протођакона Дамјана Божића и бројних вјерника предвођених вишегодишњим предсједником Црквено-школске општине г. Љубисавом Кукићем и великим дародавцем г. Миланом Лешићем. Појао је црквени хор при овом светом храму “Свети Роман Мелод” под диригентском палицом гђе Биљане Важић.

Поздравну ријеч Његовој Светости упутио је старјешина храма који је захвалио на свему што Света  Српска Црква предвођена Патријархом чини за свој вјерни народ разасут по цијелом свијету. Надахнути говор Његове Светости био је посвећен животу и раду Светог Јована и његовим чудима уз позив вјерном народу да иако далеко од родне груде сачува своју вјеру, језик, традицију и културу јер је то једини гарант нашег опстанка међу великим народима.

Остатак вечери прошао је неосјетно кроз уприличену трпезу љубави за време које су се представили чланови фолклорне групе „Стеван Синђелић“, хор “Свети Роман Мелод”, дјечији хор и изворна група „Божури“.

На растанку, после прочитане молитве, одушевљен свиме што је те вечери видио и доживио, Патријарх је са усхићењем изјавио да ће ово вече дуго памтити и да ће, не само у Београду већ и свугдје, свједочити и говорити o Црквено-школској општини Свете Тројице у Киченеру као истинском примјеру љубави и великог труда на очувању вјере и традиције.

протојереј-ставрофор Драгомир Нинковић

Извор: Епархија кандска