Патријарх Вартоломеј 27 година на престолу

Његова Свесветост Вартоломеј, архиепископ Цариграда – Новога Рима и Васељенски патријарх, обележио је 27-годишњицу устоличења 2. новембра 2018. г. На овај високи положај Свесвјатјејши је дошао после упокојења блаженопоч. Димитрија 1990. године када се налазио у звању халкидонског митрополита.

Васељенски Патријарх је носилац многих почасних доктората престижних академских установа какви су универзитети у Атини, Солуну, Патрасу и Јоанини (Грчка),  Џорџатун и Јејл (САД), Флиндерс и Манила (Аустралазија), Лондон, Единбург, Лувен, Москва, Болоња и Букурешт (Европа). Он говори грчки, турски, италијански, немачки, француски и енглески, а стручну литературу прати на старогрчком и латинском.

Свјатјејши је организовао међународне миротворачке конференције и симпосионе на теме расизма и фундаментализма у којима су учествовали Јевреји, хришћани и муслимани у циљу стварања атмосфере боље сарадње и већег разумевања. Држао је предавања у Европском парламенту, Унеску, Светском економском форуму, као и пред многобројним народним скупштинама.

Организовао је осам међународних, међурелигијских и међудисциплинских симпосиона, као и многе семинаре и стручне конференције о еколошким проблемима у рекама и морима, што му је придодало титулу „Зелени патријарх“ и награду неколицине значајних еколошких организација.

Године 1997. примио је златну медаљу Конгреса САД.

Извор: Васељенска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)