Патријарх Вартоломеј I биће почасни доктор Минхенског универзитета

Деканат Католичког теолошког факултета у Минхену званично је саопштио да је Његова Светост цариградски Патријарх Вартоломеј I изабран за почасног доктора (doctor honoris causa) овог Факултета.

Патријарх Вартоломеј I, који је почасни поглавар преко 250 милиона православних хришћана, још је од својих студија у Минхену остао наклоњен и одан овом факултету, вели се у саопштењу. Његова заслуга је огромна за оснивање Института за православно богословље, адоптивног института при овом факултету.

Декан факултета, проф. др Бакхауз, вели да су три разлога била одлучујућа за избор патријарха Вартоломеја I за почасног доктора – теолошки, екуменски и социјално-културни. Као теолог, овај као „зелени Патријарх“ апострофирани великодостојник дао је одлучујуће импулсе савременом еколошком и социјално-етичком дискурсу. Он је у дијалогу са представницима Јевреја и Ислама, а посебно са представницима римокатолицизма положио нове размере и парадигме религиозног међузаједништва. Са папом Бенедиктом XVI отпочети дијалог и напредак у међусобним односима двеју светских Цркава манифестован је личним присуством патријарха Вартоломеја I на чину устоличења папе Фрање, што је историјски преседан у историји Цркве.

Свечана почасна промоција биће обављена у мају 2014. за време посете Његове Све-светости Немачкој.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен