Патријарх Вартоломеј посетиће Аустрију

Васељенски Патријарх од 23. до 25. новембра у Бечу – Повод је 50-годишњи јубилеј Аустријске митрополије

Патријарх цариградски Вартоломеј посетиће Аустрију од 23-25. новембра. Ово је изјавио грчки православни Митрополит за Аустрију. Повод посете је 50-годишњи јубилеј Митрополије, основане 1963. године.

У суботу, 24. новембра, Васељенски Патријарх ће у 8 сати у Бечу  у грчкој православној Саборној цркви Свете Тројице одслужити јутрењу, а у 9 сати Божанску Литургију. У наставку ће осветити реновиране просторије грчке Националне школе, као и канцеларије Аустријске митрополије и открити спомен-плочу у спомен на овај јубилеј.  У програму Патријархове посете стоје сусрети с представницима Цркве и политике у Аустрији.

Митрополија аустријска је основана 1963. г., а 1967. њу је Република Аустрија признала као тело јавног права. Присуство Грка у Аустрији забележено је већ пре много векова. За сада их има око 35.000.  Поред две грчке црквене општине у Бечу, постоје и у Линцу, Салцбургу, Инсбруку, Куфштајну, Брегенцу  и Грацу. На челу ове Митрополије налази се од 2011. Високопреосвећени Арсеније Кардамакис. Грчка Митрополија је и члан Аустријске епископске конференције. Под Аустријску митрополију потпада и мађарски Егзархат, па је Митрополит Арсеније надлежан и за грчке вернике у Мађарској.

Извор: Катпрес