Патријарх Вартоломеј посетиће Свету Гору у октобру

У суботу, 3. августа 2019. године, делегација Свештене општине на Атону, коју су чинили монах Никодим Лавриот, монах Никодим из манастира Светог Павла и јеромонах Сисоје из Ксенофонта, била је примљена код васељенског патријарха Вартоломеја и том приликом су га замолили да им дође у посету од 19. до 22. октобра 2019. године.

У суботу, 19. октобра 20019. године, Васељенски Патријарх ће допутовати у манастир Ксенофонт. У арсани (малом пристаништу којем само монаси имају приступ) манастира биће организован званичан дочек Свесвјатјејшег патријарха Вартоломеја; дочекаће га игуман тог манастира као и сви игумани или представници свих 20 светогорских свештених манастира.

Следећег дана, у недељу, 20. октобра 2019. године, Свјатјејши ће началствовати божанском Литургијом у католикону манастира поводом 200-годишњице његове изградње. Васељнески Патријарх отпутоваће у Кареју, где ће у цркви Протата целивати икону светогорске Пресвете Дјеве Марије „Достојно јест“, а посетиће и манастире Ватопед, Пантократор и скитове Светог Андреја (Сарај), Светог Пантелејмона и Светог пророка Илије.

Извор: basilica. ro (са енглеског Инфо служба СПЦ)