Патријарх Вартоломеј позива сународнике да се врате у Турску

Васељенски патријарх Вартоломеј позива своје сународнике који су 20-тих година прошлог века протерани из Турске, да се врате у стару отаџбину.

„Дођите дома у куће својих предака. Има много оних који су то већ учинили,“ рекао је Свјатјејши, према  немачкој католичкој агенцији КНА, у својој проповеди на Успење Пресветој Богородице (по новом календару) на дарданелском острву Имвросу.

Лично васељенски Патријарх је рођен у једном селу на овом острву. Мировни уговор потписан у Лозани 1923. године изузео је тамошње хришћане од прогона после Првог светског рата, дао им самоуправу и обећао сопствену полицију. Анкара ниједан договор није испоштовала. Штавише, она је 1964. претворила острво у „аграрни затвор“ у који су пребачени сви криминалци из целе Турске и овде се слободно кретали, чега је резултат био терорисање.

Већина хришћана је отишла са острва, а многи су данас радници и исељеници у Немачкој. И сада Његова Светост захваљује онима који су издржали на Имвросу у оне „камене деценије“.  У међувремену он је обновио све цркве, два манастира и многе капеле за богослужбену употребу, а устројио је основну школу и гимназију за повратничке породице.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)