Патријарх Вартоломеј путује у Белгију

Васељенски патријарх Вартоломеј присуствоваће у новембру прославама поводом 50-годишњице оснивања Белгијске митрополије и Езархата за Холандију и Луксембург.

Програм обележавања годишњице почеће 5. новембра 2019. у присуству васељенског патријарха Вартоломеја. Првог дана прославе биће одржан Еколошки симпосион и посета храмовима у Холандији. 9. новембра одслужиће се свечана вечерња слуба. 10. новембра одслужиће се свечана архијерејска Литургија у митрополитанској катедрали арханђела Михаила и Гаврила у Бриселу. Свечаности ће се окончати 14. новембра у Луксембургу. 

У циљу боље прославе овог историјског догађаја и обележавања доласка Васељенског патријарха биће објављени мали текстови о историји Васељенске Патријаршије, о њеној улози у Православној Цркви, њеном учешћу у дијалогу и личности садашњег Патријарха.

Биће речи и о историји Белгијске Митрополије и њеном седишту, митрополитској катедрала светих арханђела Михаила и Гаврила у Бриселу, као и о деловању православне омладине. На крају књиге бити текстови о данашњим актуелним птањима, као што су заштита животне средине, која последњих тридесет година брине Васељенску Патријаршију. Ово издање означиће почетак присуства Патријарха у Бенелуксу.

Извор: Белгијска Митрополија (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)