Патријарх Вартоломеј I: Реке избеглица су срамота за човечанство

Васељенски Патријарх критикује у својој Божићној посланици недовољну заштиту за многе избеглице и позива на солидарност.

Оштрим речима је Патријарх Вартоломеј I критикoвао одговорне за кризу избеглица. У својој Божићној посланици он се посветио судбини многих избеглица назвавши је ”срамотом за човечанство”. Нада савременог друштва након оба Светска рата, као и различитих мировних прогласа како црквених, тако  и световних лидера, као  и организација које су се залагале за гаранцију мира, није се испунила.

Велике масе људи су принуђени да прибегну  ”горком путу избеглиштва”.

Као што је Богомладенац Исус као ”политички избеглица” морао у бекство за Египат, тако су данас и многа деца принуђена да судбину избеглиштва деле са својим родитељима да би сачувала голи живот. Многи су изгубили своје животе у том бекству.

Патријарх Вартоломеј истиче:”Свако друштво је у обавези да штити децу и уважава њихово право на живот”.

Драматична ситуација која настаје све већим порастом броја избеглица, обавезује све оне који могу да живе у миру и безбедности. У односу на ”свакодневну драму хиљада људи” не сме нико остати равнодушан, истиче Патријарх и позива на одлучну солидарност.

Почасни поглавар православних вишеструко упућује у својој Божићној посланици на оваплоћење Бога. Тако он пише дословно: ”У Витлејему рођени Богомладенац који је у бекству за Египат, истински је заступник избеглица и прогнаних од данашњих Ирода (...). Подршку који треба да укажемо нашој људској сабраћи у прогону и бекству - не обазирући се на њихову националност, њихово порекло или њихову религију -  биће дар нашем у Витлејему рођеном Господу”.

Извор KANN – превод протођакон ЗА, Минхен