Патријарх Вартоломеј се састао са Митрополитом пољским Савом

У оквиру своје тродневне посете Пољској, Патријарх васељенски Вартоломеј се састао са предстојатељем Пољске Православне Цркве у Варшави у петак, 3. маја 2019. године.

После учешћа у Маршу живих, који се сваке године одржава у спомен на жртве холокауста, Васељенски Патријарх је свечано дочекан у универзитетској капели Светих Кирила и Методија, где је одслужена доксологија.

Митрополит Сава је заблагодарио Богу што је имао прилику да се састане са Васељенским Патријархом током Светле недеље и изразио наду да је Његова Светост обавио плодну мисију у Пољској. Са своје стране, Васељенски Патријарх је нагласио добре односе заједништва са митрополитом Савом, изражавајући му жеље за добро здравље.

Према саопштењу Канцеларије Митрополита пољског, истог дана два предстојатеља помесних Православних Цркава посетили су нову православну катедралу Свете Софије у Варшави, чији је камен темељац осветио патријарх Вартоломеј 2015. године. Као и Национална катедрала у Букурешту, црква Свете Софије у главном граду Пољске посвећена је националним херојима и мученицима.

Photography courtesy of Polish Orthodox Church / Władysław Kulikow, Mateusz Gwizdak

Извор: Пољска Православна Црква (са пољског Инфо служба СПЦ)