Патријарх Вартоломеј у посети Светој Гори и граду Солуну

Његова Свесветост Патријарх цариградски г. Вартоломеј стигао је на Свету Гору Атонску где ће присуствовати прослави 100 годишњице од припајања монашке државе Свете Горе Држави Грчкој.

Претходног дана, по доласку на солунски међународни аеродром „Македонија“, Патријарху је приређен свечани дочек од стране високих представника црквених и војних власти и том приликом Патријарх Вартоломеј је посебно нагласио да се радује свакој посети Светој Гори и да осећа духовно укрепљење сваки пут кад посети ову монашку државу.

На Светој Гори ће Патријарху Вартоломеју бити приређен свечани дочек уз доксологију у Протату у Кареји - Саборном храму административног центра Свете Горе, а током боравка на Светој Гори, предвиђено је да Патријарх посети манастире Кутлумуш и Св. Пантелејмон, као и светогорску Црквену Академију - Атонијаду.

После посете Светој Гори, Патријарх Вартоломеј ће бити у Солуну од 19. до 27. октобра где ће присуствовати свечаној прослави ослобођења града и празник св. Димитрија – заштитника Града Солуна.

Извор: ромфеа