Патријарх Вартоломеј започео своју 10-дневну посету Немачкој

У Штутгарту је Патријарх позвао на више ангажовања око заштите човекове средине

Почасни поглавар Православне Цркве, Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј отпочео  је јуче у суботу своју десетодневну пастирску посету Немачкој. Пред Новим замком у Штутгату поздравио га је председник владе Баден-Виртемберга Винфрид Кречман. На пријему који је уследио Патријарх цариградски се у својем предавању заложио за више анагажовања око заштите човекове средине. Свет се налази „пред провалијом еколошке катастрофе“. Патријарх је критиковао што човек „својим непромишљеним поступањем непрестано смртоносно  задире у хармонију творевине“, чиме је проузроковао данашњу еколошку кризу, казао је Свесвети. Узрок еколошке катастрофе је егоцентризам Човек „свакодневно постаје опасан за себе самога, за своје ближње и за околни свет“.

Цариградски Патријарх је скренуо пажњу на потребу самообуздавања. Ако је човек упућен на Бога, он треба да отпочне нови однос са својим природним светом, „који више не служи израбљивању ради задовољавања својих жеља, него хармоничном искоришћавању према мери својих стварних потреба“. Човек сматра да треба да употребљава што више природних добра „него што је потребно и тако постаје похлепан и неконтролисан у све већем њиховом коришћењу и свом уживању, при томе не имајући на уму хармонични исправан живот“. Човек заборавља да највећи идеал није комфор и благостање, него слобода.

Председник владе Кречман (странка зелених) казао је да на заштити човекове средине треба да раде сви. Он је критиковао понашање турске државе према православној мањини у земљи. Тако, још није отворена ни Богословска школа на Халки која је затворена још 1971. године, иначе најзначајнија образовна установа Цариградске Патријаршије. Кречман је нагласио да у слободно друштво спада и верска разнородност. Пут Турске у Европу је отворен. Међутим, неопходно је остваривати основне вредности Европске уније.

Данас у недељу одслужена су богослужења у Штутгарту и Еслингену. Вечерас Свесвети Патријарх путује у Франкфурт. Програм предвиђа пријем у среду у Берлину и разговоре с Председником Немачке Јоахимом Гауком, председником Бундестага (Парламента) Норбертом Ламертом и канцеларком Ангелом Меркел. Претходног дана предвиђен је сусрет и разговор с Католичком бискупском конференцијом Немачке. Последња стација посете је Минхен где ће Патријарх примити почасни докторат на Минхенском универзитету.

Поводом за посету Васељенског Патријарха Немачкој јесте 50-годишњица Грчке православне митрополије у СР Немачкој, која броји 500.000 верника.

Извор: Катпрес (с немачког протођакон Радомир Ракић)