Патријарх Вартоломеј завршио посету Руској Православној Цркви

Његова Светост Патријарх константинопољски Г. Вартоломеј завршио је јуче 31. маја 2010. године посету Руској Парвославној Цркви. Током десетодневне посете Патријарх је посетио Москву, Санкт Петерсбург, острво Валам и Кронштат. Заједно са Патријархом московским Г. Кирилом служио је Свету Литургију у недељу, 23. маја, на Педесетницу и на Духовски понедељак, 24. маја, на Свете равноапостолне Кирила и Методија.

Истог дана Патријарх је присуствовао отварању Дана словенске културе и књижевности. Током посете Москви, Патријарх Вартоломеј се састао са председником Руске Федерације Дмитријим Медеведевим, градоначелником Москве Јуријем Лушковим, и представницима Александријске, Антиохијске и Јерусалимске Патријаршије.

Првојерарх Патријаршије константинопољске поклонио се светим моштима оснивачима Валамског манастира светима Сергију и Герману. Том приликом, Патријарх је посетио и Преображењски скит Валамског манастира.

Током боравка у Кронштату Патријарх је посетио цркву Светог Николе и сусрео се са црквеним управним одбором, на чијем је челу гђа. Светлана Медведева, прав дама Руске Федерације.

У Санкт Петерсбургу Патријарх Вартоломеј је посетио Ермитаж, цркве Пресвете Богородице Казанске, Христа Спаситеља и лавру Светог Александра Невског, на чијем је гробљу заједно са Патријархом Кирилом служио помен Митрополиту Никодиму (Ротову), а посетио је и гробове Достојевског и Чајсковског.

У недељу свих светих Патријарси су служили Свету Литургију у цркви Светог Исака у Санкт Петерсбургу, а затим су посетили зграду Светог Синода Руске Православне Цркве и палату Свете Катарине у Царскоје селу.

Заједно са Патријархом константинопољским у делегацији су били Митрополит аустријски Г. Михаило, Митрополит мирофитонски и перијстаисијски Г. Иринеј, Митрополи француски Г. Емануил, архимандрит Елфидофор, главни секретар Светог Синода, архимандрит Висарион, архиђакон Максим и други.

У јутарњим сатима 31. маја 2010. године, Патријарх Вартоломеј је заједно са члановима делегације отпутовао из Санкт Петерсбурга за Истанбул. На крају посете, Патријарх је изразио захвалност у своје и у име свих чланова делегације. "Уз Божју помоћ завршили смо посету Руској Православној Цркви, узвратну посету Патријарху Кирилу који је посетио Цркву у Константинопољу прошле године. Напуштамо Русију са светим осећањима и у братској љубави. Ова посета је израз нерадељивог јединства и саборности, али и пуни исказ љубави не само између две Цркве већ и између Првојерараха. Сигурни смо да ћемо једномислено сарађивати у решавању и превазилажењу свих проблема у Православљу на будућем Великом и Светом Сабору. Пошто је Русија примила крштење из Константинопоља, она је изнедрила многе светитеље, мученике, исповеднике, новомученике. Садашњи Патријарх Кирил образује поверени му народ на црквени начин. Монаштво буја, цркве су препуне верника, реч Божја долази и у најудаљеније крајеве. Ране које је створио милитантни атеизам полако зацељују. Крстови сијају не само са цркава, кућа и зграда већ и из срца верних Руса. Остајте у љубави Божјој у Светој Тројици и уз посредовање Пресвете Богородице. Сада одлазимо само телом, али не и духом. Радујте се браћо!"

Извор: www.mospat.ru