Патријарх Вартоломеј: Уважавати човекова права, рећи не насиљу!

И док испуњени радошћу прослављамо Васкрсење Христово као стварност живота и наде, разазнајемо из света у окружењу вапаје и смртне претње.

На ангажовање против рата и насиља и на уважавање човекових права и достојанства сваког појединог људског бића позива Васељенски Патријарх Вартоломеј у својој Васкршњој посланици.  Ради разрешења сукоба у свету од суштинске је важности „да поштујемо и признајемо достојанство сваке личности и поштујемо њена права“, пише први међу једнакима, Васељенски Патријарх, поводом светковања Васкрса.

„Уколико неподаштавамо људску личност и њена права газимо, а нарочито кад су у питању они слаби који морају имати пушку како би се осећали безбедније“, то ће произвести сваку врсту мржње и конфликта. Све-Свјатејши  жали веома услед присутног насиља у свету.

Дословно он пише: „И док испуњени радошћу прослављамо Васкрсење Христово као стварност живота и наде, разазнајемо из света у окружењу вапаје као  и смртне претње од стране оних који у свима крајевима света верују да се разлике међу људима могу уклонити погубљењем њихових противника, што је понашање које почива на схватању потпуно неприхватљивом за божанску науку“. Наиме, путема насиља „свет неће постати бољи, нити ће се њиме решити проблеми међу људима“. Зло се може надвладати само добрим, никако злим.

У Аустрији ће Васкрс прославити око 500.000 православних хришћана. Митрополит Арсеније, председавајући Православном епископском конференцијом у Аустрији, позива у својој посланици и на молитву за прогоњене хришћане у многим деловима света. Дословце он пише: „Умножимо своје молитве за прогнану сабраћу хришћане у свету, а нарочито за мученике  за хришћанску веру у нашем добу, чија крв залива стабло Цркве.“

Извор: Катпрес (Р. Ракић)