Патријарху Иринеју биће уручен почасни докторат

У петак 11. септембра 2015. на Академији светог Владимира у Њујорку биће уручен почасни докторат, honoris causa, из богословских наука Његовој Светости Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском Иринеју.

Његова Светост ће овом приликом одржати предавање на тему „Богословље као нада за будућност Цркве“. Свјатјејши ће допутовати у ову знамениту Академију, помолити се у  капели Света Три Јерарха, и затим се упутити у свечану салу Академије. Свечаност проглашења почасним доктором богословских наука одржаће се у 18 ч. у аудиторијуму „Митрополит Филип“, а у наставку ће се приредити разговор за округлим столом у виду питања и одговора.

Званични сајт  Академије Светог Владимира, на којој су предавали и нама веома познати богослови, као Јован Мајендорф, Александар Шмеман, Георгије Флоровски, Атанасијев и други, наводи да је Патријарх Иринеј ступио на престо Српске Цркве у јануару 2010, а да је за јеромонаха рукоположен 1959. године, да је био професор и ректор достославне Призренске богословије, и да је пре избора за Патријарха био једно време викарни Епископ Патријарха Германа и касније епархијски Архијереј нишки. У пратњи Свјатјејшега налазиће се Епископ западноамерички др  Максим (Всиљевић) као члан Управног одбора Академије, Епископ источноамерички др Митрофан (Кодић), као и Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован (Вранишковски).

Извор: Академија Светог Владимира