Патријарски Вартоломеј и Теофило посетили Кападокију

Патријарски Вартоломеј и Теофило посетили Кападокију
Патријарски Вартоломеј и Теофило посетили Кападокију
Патријарски Вартоломеј и Теофило посетили Кападокију
Патријарски Вартоломеј и Теофило посетили Кападокију

Његово Блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофило посетио је Васељенског Патријарха у Цариграду 16. јуна 2017. године. У наставку Патријах је посетио Кападокију. Блажењејшег Патријарха у посету је позвао Васељенски Патријарх г. Вартоломеј, да би у наставку предстојатељи помесних Цркава посетили цркве и манастире у Кападокији који стоје напуштени све од размене становништва 1922. године.

У пратњи патријарха Теофила налазили су се Архиепископ константински Аристарх, патријарашки изасланик у Цариграду Архиепископ атидонски Нектарије, архиђакон Марко и др Теодорос Ђаку, професор Канонског права на солунском Богословском факултету са супругом.

На цариградском аеродрому Блажењејшег Патријарха и високу пратњу дочекали су Митрополит иконијски г. Теолипт и Патријархов изасланик у Цариграду. Истог дана високог госта је топло примио Васељенски Патријарх у свечаној сали при Саборној цркви Светог Георгија у Фанару, где му је и приређен свечани ручак, док је вечера била уређена у хотелу Интерконтинентал.

У суботу, 17. јуна 2017. године, гости из Јерусалима, заједно са Васељенским Патријархом, отпутовали су авионом из Цариграда за Кесарију Кападокијску. У пратњи патријарха Вартоломеја били су Митрополит транупољски Герман, Митрополит констанцијски Василије (Кипарска Архиепископија) с пратњом и једна римокатоличка црквена делегација.

Са аеродрома у Кесарији гости су аутомобилима одвезени у долину Корама, која је сва у природним лепотама, где се налазе природна склоништа за обитавање људи, али и цркве и манастири у њима. Овде је високе госте примио директор Музеја овог места, који је споменуо да је Корама као археолошка област трећа по броју посета у Турској, после Ефеса и Јерапоља. У овом подручју очувано је 250 цркава, које се могу одржавати једино захваљујући донацијама и прилозима. У једној цркви очуване су дивне фреске на стенама из 10. века. Једна од цркава назива се „мрачна црква“ пошто у њој нема светла. Од многих фресака, најбоље се виде представе Христа Сведржитеља, Свето причешће, Свете Прображење и фреска Светог великомученика Георгија.

Исто поподне Васељенски Патријарх је одслужио вечерњу у напуштеној цркви Светог Димитрија.

У недељу, 18. јуна 2017. године, Божанска Литургија је одслужена у цркви Светих Константина и Јелене у градићу Синасос. Началствовао је патријарх Теофило, у присуству патријарха Вартоломеја. Проповедао је патријарх Теофило.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (са енглеског Информативна служба СПЦ)