Педесет година богословског дијалога између православних Цркава и оријенталних православних Цркава

Ове године обележава се 50-годишњица богословског дијалога између православних Цркава и оријенталних (дохалкидонских) православних Цркава. Радна група се први пут срела на незваничном састанку православних Цркава и оријенталних православних Цркава у Архусу, у Данској, 1964. године.

Одржавани су званични и незванични сусрети и чињени заједнички напори да се превазиђе древни раскол у источном хришћанству.

Било је четири незванична састанка: у Архусу (1964), Бристолу (1967), Женеви (1970), Адис Абеби (1971).  После њих уследили су званични дијалози између Цркава у Женеви (1985), Египту (1989), Женеви (1990) и Женеви (1993).

Заједничка комисија је објавила неколико изјава, као и споразума који се тичу пастирских питања.

Главни споразум је „Ми смо наследили од наших отаца једну апостолску веру и традицију у Христу.“

У месецу новембру Радна група Заједничке комисије за дијалог између Православне Цркве и оријенталних православних Цркава одржана је од 24. до 25. новембра 2014. године у Атини, у Грчкој, који представља последњи од поменутих дијалога. Много напора мораће да се улаже у данима који долазе са преданим богословским радом са циљем постизања потпуног јединства између двеју древних породица православних Цркава.

Извор: ОЦП