Педесетница у Епархији ваљевској

Радост Педесетнице у Епархији ваљевској отпочела је празничним бдењем у обреновачком храму Силаска Светог Духа на апостоле, којем је присуствовао Eпископ ваљевски Г. Милутин. Сутрадан, у недељу, црква у Обреновцу је прославила своју храмовну славу Светом Архијерејском Литургијом. У овом духовском догађају, руком епископа Милутина хиротонисан је, у чин ђакона, вероучитељ Александар Васиљевић, а тројица обреновачких презвитера - Марко Марјановић, Зоран Брековић и Гордон Василић, рукопроизведени су у протопрезвитере.

Потом је уследила величанствена литија улицама Обреновца у којој су, поред Епископа, свештенства, монаштва и верног народа, узела учешћа и деца из других земаља, окупљена на традиционалном сусрету фолклорних друштава. У згради градске Општине прерзан је славски колач, јер је овај празник уједно и слава Обреновца.

При повратку литије у храм Преосвећени Владика Милутин је прерзао славски колач и у својој архипастирској беседи нагласио је сву дубину и значај празника Педесетнице. „У овом дану сва васељена радује се и слави љубав Божју, изливену Духом Светим који је живот Цркве, њен почетак, темељ и смисао." Епископ Милутин је позвао народ да живи Духом Светим, да сведочи Духа и да наша борба за мученичко и распето Косово буде света и духоносна борба. Радост Педесетнице настављена је, потом, трпезом љубави.

Другог дана Тројица, град Ваљево је прославио своју крсну славу. Архијерејску Литургију са монаштвом и свештенством, у саборном храму Васкрсења Христовог у Ваљеву, служио је Епископ ваљевски Милутин. Овом приликом, у својој беседи, Владика је позвао верни народ „да у празнику Духова сагледавамо догађај рођења цркве и да у том рођењу, као у огледалу, препознамо и пронађемо себе, појединачно али и као заједницу и народ." Након Литургије, улицама Ваљева је кренула литија у којој су узели учешћа предшколци, ученици свих основних и средљих школа, студенти и професори факултета у Ваљеву, предствници градске управе, војске, полиције, ватрогасне службе, медицинског особља, многобројних спортских друштава, фолклорних ансамбала и многих других организација.

Литија коју је чинило неколико хиљада људи, главним ваљевским улицама је стигла до порте цркве Покрова Пресвете Богородице, где је, испод крошњи столетних липа, прерзан славски колач. На овом месту народу су се обратили протојереј-ставрофор Михаило Павловић и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, једнодушно се зхваљујући због овог дивног догађаја и изражавајући наду да ће ова богугодна традиција бити у љубави и доброј сарадњи  настављена, на добро Цркве и града Ваљева.

Дани Педесетнице у Епархији ваљевској прослављени су литургијски у свим храмовима. Такође, трећег дана празника у ваљевском Омладинском културном центру, одржана је трибина на тему „Глумац на раскршћу путева". Говорио је драмски уметник Небојша Дугалић, професор на ФДУ у Београду. Крајње надахнутом причом, овај бриљантни глумац младим људима је говорио о даровима Божјим које, у славу Божју, слободом употребљавамо, али и које можемо да злоупотребимо. Тамо где је слобода, тамо је и Дух Свети у коме и кроз кога икону Божју и дарове развијамо и умножавамо.   

Извор: Eпархија ваљевска