Педесетница у Мајсторовини

Педесетница у Мајсторовини
Педесетница у Мајсторовини
Педесетница у Мајсторовини
Педесетница у Мајсторовини

Празник Силаска Светога Духа на апостоле, које се слави у педесети дан послије Васкрса свечано је прослављен Литургијом и народним сабрањем у манастиру Свете Тројице у Мајсторовини.

Литургију је уз игумана ове свете обитељи архимандрита Јоаникија Зиндовића служио протојереј-ставрофор Драган Станишић, професор Цетињске богословије, уз саслужење свештеника и монаха епархије. Послије литургије пресјечен је славски колач и служено Велико вечерње са читањем кољенопреклоних молитава, којим вјерници по древном обичају, изображавају јединство хришћанске вјере. При томе се падање ничице током молитви чини у име Христовог страдања и његове смрти, а устајање у име Васкрсења Господа Исуса Христа. За вријеме падања ничице вјерници плету вијенчиће од траве, које носе кући.

Добродошлицу у древну немањићку светињу вјерницима је пожелио архимандрит Јоаникије. Он је подјсетио да је ова светиња подигнута помоћу вјерног народа.

"Данас славимо велики празник Педесетнице који је у ствари рођендан Цркве“, казао је отац Јоаникије.

Отац Драган Станишић је бејседио о великом празнику истичући да смо се овдје сабрали на Тројичину службу да чујемо и видимо оно што је највише у нашему животу- а то је љубав.

"Све што постоји, што имамо и чему тежимо – то је љубав. А овом службом познајемо да је та љубав Божанска и да она потиче од Самога Бога, који је сама сушта неизрецива љубав која ја нас окупља у Божијим храмовима. А љубав је милост, радост, топлина, братство, изобиље небеских и земаљских плодова, благорастворење ваздуха, свјежина живота. И зато на овај празник уносимо свјеже покошену зелену траву чиме показујемо да су истина и љубав непрекидна свјежина. Не она која вене већ она која у све вјекове освјежава, без чега ми не можемо да живимо“, бесједио је о. Драган.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка