Пензионерско насеље у Аустралији прославило крсну славу Преподобног оца Симеона Мироточивог

Становници пензионерског насеља Свети Симеон мироточиви прославили су своју крсну славу Преподобног оца нашега Симеона мироточивог, врлог владара српског Стефана Немању. Свету Архијерејску Литургију је служио Епископ Аустралијско-новозеландски Господин Иринеј уз саслужење сиднејских свештеника и ђакона. Овако је одредио наш Епископ да се на Светој литургији саберемо и помолимо управо на данашњи дан за здравље свих становника, радног особља и свих који добро творе и добро чине људима. У својој проповеди Владика је говорио о Пребодобном Симеону као владару и монаху и као светитељу. Посебно је нагласио надприродни пример када син постаје отац односно кад отац постаје син. Тако је било јер по монашењу Стефана Немање телесног оца Светога Саве Симеон је постао духовни син своме телесном сину првом Архиепископу српском Светоме Сави.

После Свете Литургије у пензионерском насељу Владика Иринеј је пререзао славски колач, на радост свих дивних старина, а онда је покропио Светом водом све просторије где живе и где се свакодневно крећу. Протоћакон Саша Чолић је произнео многољетствије а из грла свештеника и народа громко се заорило ''Многаја љета''. Потом се прешло у црквену салу где је спремљена трпеза љубави.

Наравно, није могло проћи без песме.

За ову прилику из велике љубави према распетом Косову и Метохији и изворној музици са Косова, а да разгалимо срца данашњих свечара отпевасмо песме: Бибил пиле не пој рано, Уснила је дубок санак, Густа ми магла паднала, Маријо бела кумријо и Горанине ћафанине.

Протиница Татјана Милетић својим гласом не изостаје иза професионалних певача етно музике па је идеја оживела од самог Владике Иринеја, да се оснује ансанбл на нивоу Епархије који ће гајити овакву врсту музике. Ето овдје је и била прва промоција а наши пензионери су видно показали да су радосни јер нису нити смију бити остављени и заборављени.

По речима Преподобног Симеона мироточивог све у славу Божију.

"Всјакое дихание да хвалит Господа".

Протојереј ставрофор Ненад Ђурашиновић