Песме које славе Бога и богате људску душу

У организацији Светосавске омладинске заједнице Епархије ваљевске, музичка група „Лира“ из Ваљева и Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ наступиће 6. фебруара 2014. године, са почетком у 19 часова, у свечаној сали Ваљевске гимназије. Тај дан у календару наше Свете Цркве посвећен је јуродивој молитвеници Светој Ксенији Петроградској, у руском и српском народу изузетно поштованој светитељки због бројних чудеса, која је још за живота чинила. Нимало случајно, јер настанак и стваралаштво „Лире“ плод су молитава овој Божјој угодници...

„Лиру“ су, уочи Видовдана прошле године, основали супружници вероучитељ Никола и песникиња Дајана Петровић. Први наступ, у сарадњи са Милошем Матићем, Маријом Јанковић и Александром Филиповићем, имали су управо на Видовданској академији, коју је Светосавска омладинска заједница приредила у Ваљевској гимназији. Убрзо потом, уследило је снимање песме о Светом Нектарију Егинском за коју су, на стихове Дајане Петровић, музику и аранжман урадили познати уметник Асим Сарван и музички педагог Вања Драгојловић. Протођакон Слободан Алексић, вероучитељ и директор Радија Источник, дао је име групи које јој према лепоти гласа и стиха заиста пристаје.

- Још од детињства, песма је била мој начин обраћања Богу. Касније, певајући за певницом, молила сам Господа да ме поведе својим путем, да га славим певајући... Најискреније молитве су ми се оствариле, а да нисам ни слутила „Лиру“ и композиције које су напросто саме извирале из мене у тренуцима читања акатиста Светој Ксенији Петроградској, које ми је саветовао парох прота Гроздан Симић. За сада имамо десет песама: „Дарови“, „Да Саве није“, „ Света Ксенија“, „Свети Нектарије“, „Манастир Пустиња“... Неке су у модерном поп маниру, неке етно, а има и оних које подсећају на традиционално црквено певање. Наступали смо у Ваљеву, Младеновцу, Лелићу... Неизмерно се радујемо предстојећем наступу у Ваљевској гимназији, када ћемо песмом заблагодарити Светој Ксенији- каже Дајана Петровић, чланица „Лире“ и аутор песама које група изводи.

Уз Дајану и Николу Петровића, део „Лире“ је и музички педагог Вања Драгојловић, диригенткиња Дечјег црквеног хора „Хаџи Рувим“, датумом рођења „везана“ за Свету Ксенију Петроградску.

У музичко- драмском програму, 6. фебруара ове године, у Ваљевској гимназији учествоваће и глумац Ђорђе Теодосић, који ће казивати одломке из житија Свете Ксеније и Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“.

Извор: Епархија ваљевска