Пет година Дјечјег црквеног хора „Златица“

Сјајни наступи којима измамлјују аплаузе све многобројније публике обележје су петогодишњег трајање дечјег црквеног хора „Златица“. Састоји се од малишана који похађају веронауку при Цркви Светог архангела Михаила у Долјанима код Подгорице. Заблистали су ови маливелики певачи и на недавном Сретењском концерту, дану крсне славе хора у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, певајући и рецитујући најлепше духовне песме.

Заиста сам поносан што су ова наша деца, поред свих других много примамлјивијих ствари, попут „Фејсбука“, игрица, фолклора, глуме, моде, одабрала црквени хор „Златица“ и кроз активност у њему се сусрели с Господом. И то не једанпут, већ сваки пут изнова каже протојереј Бранко Тапушковић. Огромне заслуге за досадашње успехе припадају и хоровођи Биљани Тапушковић.

У протеклих пет година кроз хор је прошло више од 150 деце. Има оних која су с нама од оснивања, али и оне која су краће време овде, а која су, такође, дала допринос успесима. Примамо и далје нове чланове који могу да нам се јаве неделјом након литургије која почиње у 8.00 истиче Тапушковићева. Занимљиво је да је песма овог хора „Крстим се“ постала химна све православне деце у Црној Гори! Митрополит Амфилохије је благословио. Убудуће ће сви хорови заједно у престоници подно Ловћена приликом сабора певати нашу песму додала је Тапушковићева.

Хор је учествовао на дечјој светосавској академији, као и на литијама које организује Митрополија црногорскоприморска. Постала је традиција да на крају школске године организују завршни концерт. Најмлађи чланови, а већ велики уметници, на својим наступима окуплјају маме, тате, браћу, секе, баке и деке. „Логистику“ им пружају на гитарама свештеник Бранко Тапушковић, Саша Јанковић, на виолини даровити Матија Тапушковић, као и други уметници.

Прота песник

Малишани из хора „Златица“ с радошћу прихватају песме које компонује отац Бранко. Ради се о стиховима прихватлјивим деци, који описују на који начин она треба да доживе веру. Показале су се као пун погодак.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Новости, Велиша Кадић