Пет Татара затвореника крштени у крстионици коју су изградили затвореници

Света тајна Крштења је обављена недавно у цркви Рождества Пресвете Богородице, која се налази на територији Федералне државне затвореничке колоније #5 Федералне затворске службе Републике Татарстан у селу Нижњије Вјазовје. После  катихетских поука, пет затвореника је изразило жељу да приме свето Крштење у Православној Цркви, извештава „Православље у Татарстану“, информативно-образовни сајт Татарстанске  епархије.

Крштење је обављено потпуним погружењем у крстионици коју су сами затвореници изградили пре неколико година.

 „С подизањем цркве духовни живот колоније отпочео је да се развија. Затвореници учестују у богослужењима, читају духовну литературу, воде разговоре и баве се добротворним радом, што све помаже да се врате у нормалан живот и припреме за живот по изласку из затвора,“ каже о. Кирил Назаров, затворски духовник.

Цркву је осветио Mитрополит казанско-татарстански Анастасије у октобру 2014. године. Већи део радова на цркви обавили су сами затвореници.

Верујући затвореници су у више наврата донирали иконе и делове богослужбене утвари, које су сами направили, дечјим, медицинским и духовним установама. Неколико исклесаних икона поклонили су Дечјој обалсној клиничкој болници и Казанском дечјем коначишту.

Неки од парохијана ове цркве помажу у службама и певају током Божанске Литургије. Стварање црквеног хора био је важан догађај у животу затворске цркве. Његови чланови свакодневно вежбају и намеравају да ускоро постану пуноправни учесници у божанским службама.

Девет затвореника је раније крстио о. Кирил у истој цркви 8. септембра 2018. године.

Извор: Православие.ру, Епархија татарстанска