Пет векова манастира Јашуње у Епархији нишкој

Пет векова манастира Јашуње у Епархији нишкој
Пет векова манастира Јашуње у Епархији нишкој
Пет векова манастира Јашуње у Епархији нишкој
Пет векова манастира Јашуње у Епархији нишкој

Патријарх српски г. Иринеј началствовао архијерејском Литургијом поводом великог јубилеја Јашуњског манастира

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслужење Преосвећене господе Епископа нишког Арсенија, врањског Пахомија и тимочког Илариона, као и многобројног свештенства и свештеномонаштва служио је у недељу, 29. октобра 2017. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Јашуњи поводом прославе 500-годишњице постојања овог светог и благословеног манастира.

Светој служби присуствовало је и руководство Града Лесковца на челу са градоначелником др Гораном Цветановићем. Овом приликом патријарх Иринеј је одликовао достојанством архимандрита протосинђела Јоаникија, бившег настојатеља јашуњског манастира, а протојереја Тихомира Радивојевића, дугогодишњег пароха јашуњског и кутлешког, правом ношења напрсног крста.

Јашуњски манастир имао је, као и сама Србија, веома бурну историју. Много пута је страдао и бивао обнављан. Манастирски храм је малих димензија. Године 1517. на темељима старијег храма из немањићког периода подигао га је Андроник Контакузин са браћом. Ова породица је била у блиским родбинским везама са последњим потомцима деспотске лозе Бранковића. Најстарије фреске насликане су 1524. године.

Године 1986. манастир је стављен под заштиту државе као споменик културе од великог значаја. Пре 11 година започета је нова обнова Јашуње када је подигнут нови конак, звоник и ограда око манастира.

Завршни чин обележавања пет векова манастира Јашуња било је свечано уручење признања које је Свети Архијерејски Синод доделио појединцима и институцијама заслужним за обнову велике светиње. Орден Светог Саве другог степена додељен је дру Горану Цветановићу, градоначелнику Лесковца за делатну љубав према мајци Цркви нарочито приказану у материјалној помоћи приликом обнове Јашуњског манастира. Орден Светог краља Милутина додељен је Скупштини Града Лесковца, начелнику Управе за друштвене делатности Скупштине Града Лесковца г. Бојану Тојаги, и сувласницима компаније „Браћа Ђокић“ из Лесковца господи Горану и Бојану Ђокић.

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније доделио је грамате у знак захвалности за ангажовање у обнови манастира и организацији прославе великог јубилеја. Награђени су: Народни музеј у Лесковцу, директорка Народног музеја гђа Мира Ниношевић, заменик директора г. Верољуб Трајковић, г. Ненад Цветковић из Лесковца, г. Славиша Јовановић из Равне Дубраве, г. Никола Костадиновић из Лесковца, г. Михајло Станковић из Лесковца, г. Игор Соколовић из Лесковца, г. Миодраг Митровић из Лесковца, г. Боривоје Ставановић из Бошњаца, предузеће „Термоцентар“ из Лесковца, г. Братислав Рајковић из Лесковца, фирма „Југотерм“ из Мерошине, г. Иван Стаменковић из Лесковца, предузеће „Браћа Цветковић“ из Топонице и г. Дејан Бићић из Лесковца.

Народни музеј у Лесковцу био је организатор обележавања пет векова манастира Јашуња. Током четири дана манифестације грађанима Лесковца је кроз филм под насловом „Првих 500 година“; 4Д пројекцију „Векови духовности“; промоцију монографије „Пет векова Јашуњског манастира Светог Јована Претече“, изложбу фотографија као и свечану академију, приближио значај Јашуњске светиње за очување српског нацоналног идентитета кроз историју.

Извор: Епархија нишка