Пета недељa поста у Саборном храму у Новом Саду

Пета недељa поста у Саборном храму у Новом Саду
Пета недељa поста у Саборном храму у Новом Саду
Пета недељa поста у Саборном храму у Новом Саду
Пета недељa поста у Саборном храму у Новом Саду

У  пету недељу часног поста,  29. марта 2015. године, на празник Светог апостола Аристовула, Светог мученика Савина и Преподобне матере Марије Египћанке у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, началствовао је Евхаристијским сабрањем, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког г. Иринеја, братства Саборног храма и новосадских ђакона.

По прочитаном одељку из Светог Јеванђеља, верном народу Божјем обратио се Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљанског господин Порфирије ,,изражавајући радост и благодарност Дародавцу свих добара као и љубави Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина Иринеја, што началствује данашњим Евхаристијским сабрањем у Саборном храму, први пут по избору за митрополита загребачко-љубљанског. Налазимо се у данима када се завршава Часни пост, данима који ће нас увести у недељу страдања Христових. Данашње Свето Јеванђеље расправља једну од највећих тајни и богословских тема. Приближавајући се граду Јерусалиму, Господ открива својим ученицима ко је и какав Месија, а преко њих, ту тајну открива и људима свих времена. У временима о којима говори данашњи јеванђелски одељак, постојала су два схватања какав Спаситељ света треба да дође. Једни су мислили  да ће Спаситељ света доћи из племена Давидова који ће све народе поробити под власт  Јевреја, а други да ће Месија дођи из првосвештеничког рода Ароновог који ће поробити све друге народе под власт Јевреја али не само телесну него и духовну власт. Сви су у лику Месије  очекивали долазак  овоземаљског цара а Господ говори да Син Човечји иде у Јерусалим да ће бити мучен, да ће страдати али и да ће Васкрснути из мртвих. Свети Апостоли су слутили али нису били уверени да је њихов учитељ Спаситељ света, због тога света браћа Јаков и Јован траже од Господа да седну један са десне а други са леве стране Његове, не разумевајући да је Господ дошао да служи а не да му служе. Ко жели да буде први треба да буде Господар служења. Господ долази у свет да реши питање не света него питање над питањем а то је питање смрти. Победивши исту, Он себе поставља сваком од нас као живи путоказ који указује на уску стазу којом је Он први прошао, стазу која води у Царство незалазне Светлости, Доброте и Љубави Његове."

После отпуста свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј, поздравио је сабрани народ и заблагодарио Његовом Високопреосвештенству Митрополиту загребачко-љубљанском г. Порфирију на указаној љубави и началствовању данашњим Евхаристијским сабрањем.

Извор: Епархија бачка