Пета недеља поста у Загребу

Пета недеља поста у Загребу
Пета недеља поста у Загребу
Пета недеља поста у Загребу
Пета недеља поста у Загребу

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу у пету недељу Великог поста. Саслуживало је свештенство и ђаконство Светопреображенског храма и верни народ загребачке парохије.

Након свете тајне причешћа Митрополит је говорио о поуци коју нам упућује сам Господ наш Исус Христос у пету недељу Четрдесетнице кроз прочитани јеванђелски одломак по јеванђелисту Марку и казивању Дванаесторици о ономе што ће му се догодити: „Ево идемо горе у Јерусалим, и Син Човјечији биће предан првосвештеницима и књижевницима, и осудиће га на смрт, и предаће га незнабошцима; и наругаће му се, и шибаће га, и пљуваће га, и убиће га, и трећи дан васкрснуће (Мк 10, 33-34). У овој причи ми видимо ко је Спаситељ и Месија, али и сазнајемо да у Цркви првенство и власт подразумјева искључиво служење, жртву и даривање себе другима. То јесте служење у смирењу и скромности. То је власт која подразумева одрицање од себе, бригу о другима, а не, како је то било у она времена па и данас, да онај ко влада заправо потпуно брише достојанство појединца, појаснио је Митрополит.

Обзиром да смо, крећући се на овогодишњем великопосном путовању прешли половину пута, митрополит Порфирије је позвао да на њему истрајемо у вјери и нади гледајући пред собом Васкрсење Христово. -То је наша вера. Не идемо ми у Цркву и не окупљамо се око олтара Божјег нити из једног другог разлога него због тога што верујемо да је Исус заиста васкрснуо из мртвих, да је заиста победио смрт и да је заиста Живот засијао из гроба, нагласио је Митрополит.

По устаљеној пракси, након Литургије свештенство и верници су се сабрали у Музеју Српске православне цркве.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска