Пета Ресничка литија

Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија

У суботу 6. јуна одржана је пета Ресничка литија. Староседеоци Ресника одувек празнују прву суботу по Духовима као своју заветину. Тога дана многа домаћинства припремају празнично послужење и дочекују госте.

Од пре пет година, захваљујући ресничким паросима, покренута је први пут Ресничка литија. Изабран је управо овај дан како би се неговала древна традиција.

На ободу Ресника започета је и градња храма посвећеног Светом Владици Николају Жичком, новом заштитнику Ресника и целог Београда. То је први храм који се подиже овом дивном светитељу у Архиепископији београдско-карловачкој.

Већ се приводе крају радови на парохијском дому, који ће имати богослужбену капелу, по благослову Његове Светости патријарха Иринеја, посвећену највероватније Светом Ави Јустину Ћелијском, који је говорио да је Свети Владика Николај највећи Србин после Светога Саве.

Почетак молитвеног окупљања и Литије огласило је, на радост свих, прво црквено звоно које је у историји овог насеља зазвонило у Реснику. Дародавац је Радојица Кнежевић.

Ресничку литију су предводили и саслуживали свештеници: Невенко Сукур, Милош Шаренац, Михаило Вукчевић, Горан Мишановић и Александар Милутиновић, протођакони Радомир Ракић и Љубомир Ранковић и ђакони Ненад Јовановић и Љубомир Петронијевић.

Ово сабрање свештенства и верног народа Ресника употпунили су многи гости. Међу њима, државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић, председник Градске општине Раковица Владан Коцић, велика приложница Сања Јаковљевић, власница фирме „Беорол“, директор Основне школе „Никола Тесла“ из Раковице Станислав Стевуљевић, официри и војници из војног објекта Стражевица, деца из КУД-а „Ресник“...

Својим појањем лепоти овог догађаја много су допринели чланови Мушког камерног хора „Српски православни појци“ и професор црквеног појања Предраг Миодраг.

Ресничка Литија се, по традицији, завршила у дворишту Основне школе „Коста Абрашевић“, где су присутне, у име директорке школе Весне Шуњеварић, као домаћини дочекале вероучитељке Наташа Томић и Ирена Суботић.

Велика је и значајна симболика да Ресничка литија креће од места градње храма, а завршава у ресничком училишту. У својој топлој поздравној речи отац Александар Милутиновић, истичући изузетну сарадњу између наставника, ученика и свештеника, казао је да се у школи свештеници осећају као домаћини. Такође је захвалио свима присутнима, посебно приложницима храма додајући да ће, уз Божју помоћ и благослов Његове Светости патријарха Иринеја, од јесени почети прва богослужења у капели парохијског дома.

Школска управа је даривала ресничке парохе лепим књигама.

Надахнуту беседу о Светом Владики Николају Жичком изговорио је протођакон Љубомир Ранковић, који је много допринео да се српски народ упозна са делима Светог Владике. Поред осталог, истакао је да се Свети Владика Николај зацело радује данашњем догађају, јер се замонашио у непосредној близини, у манастиру Раковици, да су Ресничани добили изузетног и моћног патрона и да на то треба да буду поносни. Том приликом представљена је и монографија о Светом Владици Николају Жичком, коју је у издању „Гласа Цркве“ из Шапца приредио протођакон Ранковић.

У школским просторијама припремљено је послужење за сав присутни народ, а свештенике и све учеснике литије својим лепим певањем обрадовали су „Српски православни појци“.

Највећу радост у Ресничкој литији учинило је учешће великог броја деце и њихових родитеља. Видело се јасно да ће будући храм бити испуњен верним народом, уз молитвену подршку и покровитељство Светог Владике Николаја Жичког, чије се честице моштију, у славу Божју, већ налазе у капели парохијског дома.

Извор: ЦО Ресник

Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија
Пета Ресничка литија