Пета Видовданска aкадемија у Новом Јужном Велсу

Традиционална заједничка приредба свих српских школа Новог Јужног Велса одржана је у недељу 22. јуна 2014. г. уз учешће више од 150 ученика из 11 школа у којима се учи српски језик.

Поред школа при црквеним општинама учествовали су и ђаци грчке приватне школе Saint Spyridon College Maroubra, Аустралијског центра за учење српског језика  - Australian Serbian Language Centre North Strathfield, као и две државне суботње школе језика  :  Saturday Language School- Smiths Hill High - Wollongong и Saturday Language School- Liverpool.

Први пут ове године наступили су и ђаци новоосноване школе српског језика при спортском Центру - Bonnyrigg.

Приредби су присуствовали амбасадор Републике Србије у Аустралији г. Мирољуб Петровић, генерални конзул у Сиднеју г. Бранко Радошевић, а од осталих званица потпредседник Федерације школа језика етничких заједница Новог Јужног Велса (NSW Federation of Community Languages Schools) г. Тиру Тирунантакумар , представница Удружења школа језика етничких заједница из области Илавора (Illawarra Community Language Schoolsг-ђа Сабина Хант и предствници  грчке приватне школе (St Spyridon College Maroubra), бројно свештенство, родитељи, публика, чланови других српских удружења који су помагали у организацији овог великог подухвата . 

Богат програм који је трајао скоро два сата одликовао се разноликошћу тема  - од Косовског епа, песама посвећених косовским јунацима и рецитала посвећених Светом Сави до анегдота из ђачког живота и песама чика Јове Змаја за најмлађе.

Фолклорна група ''Растко'' при Црквеној Општини Свети Георгије из  Кабрамате која је наступила готово на крају програма одушевила је публику сплетом игара ''Мало српско коло''.

Преносећи  благослов, поздраве и поруке подршке Његовог Преосвештенства  Иринеја, Епископа  Митрополије аустралијско-новозеландске,  под чијим се покровитељством и благословом већ пет година одржава ова јединствена манифестација, протојереј-ставрофор отац Миодраг Перић је у завршном говору захвалио свим учесницима и организаторима приредбе.  Он је посебно одао признање родитељима  који доводе децу  у школе при црквеним општинама и друге школе  где могу да уче српски, као и свим  свештеницима који подржавају и омогућују рад ових школа и наставницима који својим знањем и несебичним трудом помажу новим генерацијама да науче језик својих родитеља.

Поздрављајући амбасадора Републике Србије  и генералног конзула отац Миодраг је рекао да њихово присуство сведочи о подршци матице у настојањима да очувамо  наше културно наслеђе и одржимо српски језик  међу млађим генерацијама.  У својој завршној беседи Архијерејски намесник, прота Перић је посебно захвалио представницима Удружења  школа језика етничких заједница и истакао значај Федерације у  пружању подршке овим школама и обједињавању њихових настојања да одрже  језичко и културно благо Новог Јужног Велса.

На питање како му се допала приредба, амбасадор Републике Србије,  Господин Мирољуб Петровић је рекао ''Најлепше је било кад су сви заједно били на позорници''.  И заиста тешко је описати осећање радосног чуђења и усхићења  када се стихови Химне Светом Сави, коју на крају приредбе певају сви учесници заједно - најпре лагано и бојажљиво па све гласније и све сложније-  зачују и на овој страни света.

Сав приход са ове приредбе намењен је пострадалима од недавних катастрофалних поплава у Србији.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Пета Видовданска aкадемија у Новом Јужном Велсу
Пета Видовданска aкадемија у Новом Јужном Велсу
Пета Видовданска aкадемија у Новом Јужном Велсу
Пета Видовданска aкадемија у Новом Јужном Велсу
Пета Видовданска aкадемија у Новом Јужном Велсу
Пета Видовданска aкадемија у Новом Јужном Велсу
Пета Видовданска aкадемија у Новом Јужном Велсу
Пета Видовданска aкадемија у Новом Јужном Велсу