Пети годишњи Институт Светих Севастијана и Мардарија

„Јер је мени милост мила а не жртва, и познавање Бога већма него жртва паљеница“ (Осија 6:6). Ове пророчке речи долазе на ум док свештеници полако почињу да пристижу на 5. годишњи Институт Светих Севастијана и Мардарија у уторак, 26. фебруара 2019. године, на празник Светог Симеона Мироточивог.

Његово Преосвештенство Епископ западноамерички Максим и српска православна Саборна црква Светог Стефана у Алхамбри, у Калифорнији, домаћини су овогодишњег догађаја у сарадњи са Епископским саветом Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци.

После регистрације, која је била касније тог поподнева, уследила је вечерња служба којусу служили протојереј ставрофор Драгомир Туба из цркве Светог Саве у Фениксу,  и протојереј-ставрофор Никола Чеко, домаћин свештеник, који је поздравио све који присуствују овом догађају, а посебно овогодишњег говорника, Његово Преосвештенство епископ браничевског Игњатија. У овом догађају такође учествују Његово Преосвештенство новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин и Његово преосвештенство Епископ канадски Митрофан.

Током вечере председник Епископског савета, епископ Лонгин обратио се свима присутним. Говорио је  о потреби таквих окупљања која служе за даље образовање у теолошкој мисли, што је ове године појачано присуством овогодишњег говорника, чувеног савременог православног богослова и мислиоца, епископа браничевског Игњатија, који је професор Догматског богословља на Богословском факултету Универзитета у Београду. Епископ Лонгин је захвалио и говорио похвално о архијереју домаћину, епископу Максиму, и о његовом ентузијазму и спремности да организује ова годишња окупљања.

Извор: Западноамеричка епархија СПЦ (са енглеског Инфо служба СПЦ)