Петковданска литија у Подгорици

Петковданска литија у Подгорици
Петковданска литија у Подгорици
Петковданска литија у Подгорици
Петковданска литија у Подгорици

Уочи празника Свете мати Параскеве у Катедралној цркви Христовог Васкрсења у Подгорици светом Литургијом је началствовао Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије

Појали су хор Светог апостола и јеванђелиста Марка из Подгорице као и пјевница Цетињске богословије. У току свете службе Божије обављено је и литургијско крштење. По завршетку Литургије, Подгорицом је прошла Петковданска литија са више хиљада грађана. Литију је, седам дана након прве параде "поноса"  у Подгорици, организовала Митрополија црногорско-приморска за црногорску част, образ, светињу брака и рађања дјеце. Литија, са покровом са моштију Свете Петке, пошла је од Саборног храма Христовог Васкрсења и прошла је кроз центар града.

Митрополит Амфилохије је истакао да „дјеца Божија могу бити само они који се чувају свакога гријеха, видљивог и невидљивог. И која се очишћују и освећују оксрнављености било којим гријехом, па и оним којим је ових дана загађена Подорица“, казао је Митрополит.

Митрополит је рекао и да је прошлонедјељном парадом бестидности Црна Гора „обешчашћена“ и да је Подгорици потребно „вратити част“. Он је, такође, позвао мајке да се клоне чедоморства, да не убијају дјецу у својим утробама ни абортусима ни контрацептивним средствима. „Без дјеце мртав је храм, мртва је земља, мртав је народ. А да би било више дјеце, онда нека Бог уразуми и просвијетли сваку мајку од чедоморства“, рекао је митрополит Амфилохије на крају литије у Подгорици.

Подгоричку Петковданску литију пратило је само неколико полицајаца, који су регулисали саобраћај. Њу није било потребно обезбјеђивати.

Фотографије: Вијести (Лука Зековић)

Извор: Митрополија црногорско-приморска