Петровдан на Полачи у Далмацији

Петровдан на Полачи у Далмацији
Петровдан на Полачи у Далмацији
Петровдан на Полачи у Далмацији
Петровдан на Полачи у Далмацији

И ове године, упркос великим врућинама, Полачани са свих страна свијета окупили су се око свог храма и кроз свету Литургију и причешће Христовим Даровима прославили своје небеске заштитнике, првоврховне апостоле Петра и Павла.

Иако ово село подно Динаре броји свега стотињак душа, у ове свечарске дане се у њега слије још неколико стотина верника, који су ратним вихором однесени на разне стране земаљског шара. То је један од примјера како се своје огњиште не заборавља и не препушта трајном отуђењу. Свету Литургију служио је јеромонах Јован, сабрат манастира Драговића и настојатељ манастира Црногораца. Црквену славу уљепшао је женски хор при храму Покрова Пресвете Богомајке у Книну.

Након причешћивања великог броја народа Христовим тајнама, преломљен је славски колач и освећено славско жито. Учињен је и трократни опход око храма са поменом свих у Господу упокојених житеља овог села. На крају свете Литургије надлежни свештеник је захвалио оцу Јовану што сваке године узима учешћа у овој црквеној слави и заблагодарио Богу што се народ из године у годину окупља у све већем броју око своје парохијске цркве. Такође је захвалио свима који помажу започету акцију око обнове крова ове цркве и на крају поучивши народ словом о заштитницима села и цркве, повукао је паралелу између мученичког свједочења Христовог Јеванђеља у вријеме апостола и мученичког страдања српског народа за вјеру Христову на овим просторима у последњих стотину година.

Извор: Епархија далматинска