Петровдан у Бањској

Петровдан у Бањској
Петровдан у Бањској
Петровдан у Бањској
Петровдан у Бањској

Слава задужбине краља Милутина. Пуштени у рад први базени комплекса "Рајска бања"

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је свету Литургију, на празник Светих првоврховних апостола Петра и Павла, у манастиру Бањска. У овој дивној задужбини Светог краља Милутина окупио се верни народ да саборно у заједници око свога Епископа прослави дивне и велике светитеље Цркве Христове. Након прочитаног Јеванђеља, епископ Теодосије проповедао је бираним речима, а пред сам крај Литургије причестио верни народ светим Христвим Тајнама.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, владика рашко-призренски Теодосије и председник привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић у Бањској на северу Косова свечано су пустили у рад прве базене на отвореном бањског комплекса Рајска бања”.

Ђурић је истакао да је идеја да са изградњом "“Рајске бање"” буде запошљено што више људи из овог краја а да запошљавајући нове људе, градећи бањски и лечилишни комплекс осигуравају останак и опстанак српског народа на овом подручју.

Ова вода није лековита само за оне који ће се у њој купати већ је лековита и за цео српски народ и она ће у будућности окупљати људе, доводити их у ову нашу дивну светињу коју је сазидао краљ Милутин а доводиће их овде да се лече, опорављају и уживају у лепотама наше лепе јужне покрајине Косова и Метохије, рекао је Ђурић.

Изразио је наду да ће кроз неколико месеци овде бити отворени и зимски базени и да ће се грађани и зими купати термама Бањске а да ће то бити подстицај за развој комплетног краја.

Ово јесте део Србије и због тога позивам грађане читаве Србије да дођу у Бањску да виде ову лепоту, да виде наш прелепи манастир Бранска, задужбину краља Милутина, да заједно са нама, проведу овог лета на овом нашем новом купалишту”, рекао је Ђурић.

Тодосијевић је изразио захвалност Влади Србије, премијеру Александру Вучићу, Канцеларији за КиМ - њеном директору Марку Ђурићу, Епархији рашко-призренској и владики Теодосију на пројекту “Рајске бање”.

Додао је да данас, на Петровдан, седам месеци касније, када се прославља велики јубилеј - 25 година постојања и рада општине Звечан, у Бањској отварају нове базене за купање и да је оно што су пре седам месеци обећали испунили.

“Ово је изузетно важан дан за Србију, Српску Православну Цркве, српски народ на Косову и Метохији, а нарочито оне који живе у Бањској и оне који треба да остану и опстану на својим вековним огњиштима. Уверен сам да ће Бања данас заједно са манастиром Бањска моћи да привуче велики број људи и посетилаца”, рекао је Тодосијевић.

Додао је да остаје обавеза да се труде да унапреде ово место на корист мештана и да се Бањска развије у сваком погледу. 

Владика Теодосије поручио је обраћајући се окупљенима да су данас сви срећни и радосни јер је први део радова на комплексу “Рајска бања: завршен.

“Веома сам срећан што смо успели сви заједно да завршимо овај први део радова на радост младих, а ево пред нама су остале зграде започете, које треба да буду у функцији оних који живе на овим просторима и свих оних који ће долазити овде, да лече тело и да одморе душу у манастиру Бањска”, рекао је владика Теодосије.

У Бањској су данас свечано у рад пуштена два рекреативна базена на отвореном, изграђена у оквиру будућег бањског комплекса „"Рајска бања"“.

Базени су отворени на Дан општине Звечан када је обележен и крај прве фазе радова на обнови и изградњи лечилишта са термалном водом „Рајска бања“, пројекта који у Бањској реализују Канцеларија за Косово и Метохију, Епархија рашко-призренске и општина Звечан.

Извор: Епархија рашко-призренска, РТС