Петровдан у Подворју Српске Цркве у Москви

Петровдан у Подворју Српске Цркве у Москви
Петровдан у Подворју Српске Цркве у Москви
Петровдан у Подворју Српске Цркве у Москви
Петровдан у Подворју Српске Цркве у Москви

На празник Светих и свехвалних апостола Петра и Павла председник Одељења за спољне цркене послове Московске Патријаршије Митрополит вилоколамскли г. Иларион началствовао је Божанском Литургијом у Подворју Српске Православне Цркве - Петропавловском храму у Москви.

Саслуживали су Архиепископ чикашки и средњоамерички Петар (Руска загранична Црква), представник Патријарха српског при Патријарху московском и све Русије Епископ моравички Антоније, представник Православне Цркве Чешких земаља и Словачке при Патријарху московском и све Русије архимандрит Серафим (Шемјатовски), настојатељ Самсоновске саборне цркве у Петрограду архимандрит Серафим (Шкедар), заменик председника Илариона у Одељењу протојереј Николај Балашов, старешина храма Живоначалне Тројице на Воробским горама протојереј Андреј Новиков, сектетар у Одељењу за међуправославне односе протојереј Игор Јакимчук, као и свештеници при овоме храму. Међу ђаконима је началствовао Владимир Назаркин.

После сугубе јектеније председник Одељења за спољне црквене везе прочитао је молитву за мир у Украјини. По завршетку свете Литургије обављен је трократни опход око храма, да би Преосвећени Епископ Антоније, настојатељ Подворја Српске Патријаршије, поздравио митрополита Илариона истакавши између осталог: „Многи литургичари пишу да је храмовни празник - мала Пасха. Ви сте са нама данас поделили ту пасхалну радост. Својим радовима, богословским ставовима, уџбеницима, проповедима Ви не просвећујете само руски народ, него и људе у иностранству, јер се Ваше књиге и Ваше проповеди преводе на многе језике света.“

Владика Антоније је пренео Митрополиту волоколамском Илариону срдачне поздраве Свјатејшег Патријарха српског Иринеја. „Замолио ме је да уручим мали поклон Свјатејшем Патријарху московском и све Русије Кирилу под чијим омофором ми овде, у Русији, вршимо богослужења,“ истакао је настојатељ Српског Подворја.

На молитвено сећање Епископ моравички Антоније уручио је Митрополиту волоколамском Илариону икону Свете Тројице. У наставку је Митрополит одржао проповед, истакавши на почетку да овде богослужи на храмовни празник по благослову Најсветијег Патријарха Кирила.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе СПЦ)