Петровдан у Сјеници

Петровдан у Сјеници
Петровдан у Сјеници
Петровдан у Сјеници
Петровдан у Сјеници

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске г. Јоаникије служио је 12. јула 2016. године, на празник Светих апостола Петра и Павла - Петровдан, свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овим светим првоврховним апостолима у Сјеници, у Епархији милешевској.

Преосвећеном Епископу је саслуживало више свештеника Епархија будимљанско-никшићке и милешевске. Молитвеном сабрању, поводом празника Светих апостола Петра и Павла, храмовне славе сјеничке светиње, присуствовао је вјерни народ овог краја. Након Петровског поста, један број њих приступио је светом причешћу.

Ријечима празничне бесједе о Светим првоврховним апостолима Петру и Павлу, обратио се владика Јоаникије. Он је казао да су Свети Петар и Павле, иако обични људи од крви и меса, били сасуди Духа Светог, па им је Господзбог њихових врлина, велике љубави и вјере дао пуноћу светости.

„Свети апостоли Христови Петар и Павле су били сасуди Духа Светог, испуњени истином Божјом, правдом Божјом, силом Божјом, љубављу Божјом, свим врлинама. Господ им је дао пуноћу светости због њихове љубави, због њихове вјере. Свети Божји људи, а међу њима и свети апостоли, нијесу били као нека надземаљска бића да их је Господ такве послао у овај свијет, него су били људи од крви и меса као и ми, имали су слабости и мане, а то се најбоље види, управо, на Светим апостолима Петру и Павлу. На њима се види да су били људи као и ми, али су се усавршавали и своју душу, своје срце отварали благодати и милости Божјој, а она их је освећивала, укрепљавала, умножавала њихове дарове, захваљујући њиховом труду и подвигу, тако да су узрасли, као што говори Свети апостол Павле, до мјере раста пуноће Христове“, казао је Његово Преосвештенство.

Свети апостол Петар, подсјетио је у својој бесједи Владика Јоаникије, био је обичан човјек, рибар из Галилеје, али човјек чврстог карактера, који, када је добио позив од Господа Исуса Христа да крене за Њим, да узме свој крст и слуша Његову проповијед, оставио је одмахсвоје земаљске бриге, рибарске мреже и кренуо за Христом. Енергичан, силан, брз, Петар је, понекад, гријешио у тој својој брзини због чега га је Господ Исус Христос често опомињао, али је видио је да је та његова брзинаиз превелике ревности и љубави. Павле је био учен, образованчовјек, познавао је добро Свето писмо, али није био повјеровао у Господа Исуса Христа. Послије васкрсења Христовог он је, чак, гонио Цркву Божју, био ревносни гонитељ Цркве Божје.

"На путу ка Дамаску јавио му се Господ, васкрсли Христос и његова душа, његово срце, све његово биће осјетило је да је то Онај Господ Који љуби, Онај Господ Кога су пророци пророковали, Онај спаситељ свијета Месија Који ће доћи да спаси цио свијет, цио род људски. Свим својим бићем, свом својом душом је повјеровао и није се обазирао на то шта је раније био,важно му је било само да иде за Христом и да Њега задобије, да Њега смјести у своје срце, у своју душу. То је права вјера апостолска, драга браћо и сестре."

"Зато имамо предиван примјер њиховог живота, предиван примјер њиховог свједочења праве, истините вјере. Они за своју вјеру, будући да су били испуњени благодаћу Пресветог Духа која даје слободу у Христу, нијесу жалили своје животе, да положе главе за истину Божју“, бесједио је Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије.

Страдања Светих апостола Петра и Павла су величанствена. Међутим, истакао је Владика,они су пред престолом Божјим и заступају цио свијет. На темељу њихове проповиједи, а то је, заправо, Божја проповијед, Христова проповијед утемељена је Црква Божја. "Зато смо ми Света, саборна и апостолска Црква“, рекао је Преосвећени Епископ Јоаникије, поручујући: "Данас је овдје диван, велики празник. Као што се данас празнује у једној од најстаријих цркава у нашој отаџбини, у Расу, у цркви Светих апостола Петра и Павла, и оној нешто млађој цркви у Бијелом Пољу, тако и ми овдје данас празнујемо диван празник, славу овог светог храма на овој висини, на овом чудесном мјесту. Прослављамо дивну славу и осјећамо у дубини свог бића актуелност, савременост поука, ријечи, порука Светих апостола Петра и Павла."

"То је ријеч жива, увијек актуелна, савремена, заправо, Свети апостоли иду увијек испред нас, они нас воде, руководе према Христу Господу, јер,они су ишли за Христом, носећи свој крст и према Царству Божјем. Да се поучимо из њихових примјера, из њихових дјела,а нарочито из њихових посланица“.

Владика је са свештенослужитељима благословио и преломио славски колач у част Светих апостола Петра и Павла, храмовне славе цркве у Сјеници.

Молитвеном сабрању присуствовао је надбискуп београдски монсињор Станислав Хочевар.

Домаћин славе, у име Црквене општине и вјерујућег народа, био је Јово Лојаница, а дио славског колача од њега је преузео Милинко Павловић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка