Петровданска литија у Бијелом Пољу

Петровданска литија у Бијелом Пољу
Петровданска литија у Бијелом Пољу
Петровданска литија у Бијелом Пољу
Петровданска литија у Бијелом Пољу

Традиционална Петровданска Литија, коју је предводио Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, одржана је на Петровдан у Бијелом Пољу.

На путу од храма Светих апостола Петра и Павла градским улицама до светиње у Никољцу, и назад на полазно мјесто, пратио је литију велики број оних који су на овај начин исказали славу Апостолима. У литији су ношене су мошти Свештеномученика Харалампија и јастук Свете Петке.

Владика Јоаникије након литије и доласка пред цркву светих апостола Петра и Павла казао да се на овај велики празник светих првоврховних апостола Петра и Павла, поводом славе овог светог храма, ишло за онима који су први узели свој крст и кренули за господом Исусом Христом.

"За светим апостолима, а идући за њима то је најсигурнији начин да идемо Христовим путем. Овај пут је диван и величанствен. Ми литију доживљавамо као пут Божји и носимо крстове и барјаке црквене. Кадимо и кропимо свештеном водицом. Благосиљамо град у коме живимо и домове у којима станујемо. Благосиљамо ваздух и воду, и сву творевину Божју благодаримо Богу
Владика је даље бесједио да овај пут мирише као што мирише наша света вјера, и као што је славан пут сваког честитог хришћанина који иде за Христом."

"Ми овдје обнављамо у Лимској долини стару традицију. На светим водама Лима, гдје је много манастира. Као што стара пјесма каже: "Од извора до увора Лима, 70 манастира има". И данас дошли нам свештеници из Никшића, Берана, Прибоја и Пријепоља. Из Крушевца, и многи нам драги гости са разних страна", бесједио је владика Јоаникије.

Протојереј-ставрофор из Прибоја Драган Видаковић на светом дану и свештеном ходу кроз Бијело Поље, у име браће свештеника, вјерујућег народа, Епархије Милешевске честитао храмовну славу, честитао славу града и вјерујућег народа.

"Ово Бијело Поље је и свијетло поље, јер је кроз њега прошао молитвени ход живе Цркве Божје, коју сачињавамо сви ми који смо се крстили. Данас прослављамо дивне велике свете апостоле Петра и Павла, код ове дивне и древне светиње, која је Петропавловска црква. Ево данас се окуписмо да се помолимо њима, који су стубови православне вјере, казао је протојереј Видаковић. Он је додао да је храм у Бијелом Пољу велелепна светиња, и зато Господу благодаримо на тако величанственом дару, јер је овај дар нешто највеличанственије што један народ може посједовати и један град имати."

"Нас храмови широм српске земље, почевши одавде од цркве Светог Петра, преко цркве Светог Николе у Никољцу, преко Куманице велике светиње, до Милешеве, и Светог Николе у Прибојској Бањи окупљају. Дивне су то светиње које свој народ непрестано освећују. Али немојмо да будемо само пасивни посматрачи тог освећења, постанимо активни учесници, својим светим крштењем, молитвом и постом, причешћем, добрим дјелом и љубављу. Са тим непрестано треба да се освећујемо."

Даље је казао да је овдје у Бијелом Пољу, у цркви Светог Петра, писано свето Мирослављево јеванђеље.

"Знао је кнез Мирослав још у 12. вијеку кад је наручио то свето јеванђеље да је наручио најрадоснију вијест која може да дође у ове крајеве. Вијест о Христу распетоме и васкрсломе, о Сину Божјем који је сишао са неба да би ову земљу на небо узвео и народ свој спасио. Знао је он да ће са тим светим јеванђељем нашу културу осветити наш језик, наше писмо. Знао је да ће га утемељити и да тај темељ никад неће нестати."

Даље је бесједио Видаковић, да је овјдје био и Свети Сава, светородна лоза Немањића, многи светитељи, наши преци, који су своје животе давали. Земљу крвљу напајали и тако је непрестано освећивали.

"У ово данашње вријеме многи свјетски и ововремени моћници покушавају да промијене темеље наше културе и писмености, нашега језика. Али ми се не плашимо њих. Плашимо се себе и свога гријеха. Чувајмо оно што су наши преци крвљу својом освећивали, да ми не обесветимо својим немарним животом.
Показали сте својим молитвеним ходом, овом литијом, да ништа ову свету земљу не може обесветити."

"Морамо имати љубави међу собом, како је рекао блаженопочивши патријарх Павле, једни за друге се жртвовати, и само тако престајемо да будемо мртваци који ходамо, а остајемо људи који ћемо вјечно да живимо. Зато нека је срећан и благословен овај велики дан и празник. Освећујмо се свакодневно, и кренимо путем наших светитеља дивних. Светога Саве, Светог Григорија Куманичког, Светог Стефана Пиперског, Светог Василија Острошког, Светог Јован Владимира и многих других светитеља. Они нам пут осветљавају до Царства Божјег. Нека сте благословени у сва времена и све вјекове, амин Боже дај", завршио је бесједу протојереј-ставрофор Драган Видаковић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка