Петровдански сабор на Видровану

Петровдански сабор на Видровану
Петровдански сабор на Видровану
Петровдански сабор на Видровану
Петровдански сабор на Видровану

Прва недеља после празника Светог апостола Петра и Павла већ петнаесту годину заредом дан је када се житељи никшићког Горњег Поља и околних места окупљају у својој цркви посвећеној Светим Јоакиму и Ани у месту Видрован.

Њихов традиционални Петровдански сабор почео је Литургијом у светињи којом је началствовао јеромонах Јеротеј, сабрат манастира Острог, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Крушића и протојереја Василија Брборића.

После беседе протојереја-ставрофора Драгана Крушића, присутном народу су се обратили Божо Ђурановић, народни епски песник, Жељко Пантовић, ктитор и добротвор Саборне цркве на Видровану, Андро Ђапић, песник, Сава Перовић из Бањана, Милија Пантовић, председник Удружења Горњепољаца из Београда и гуслар Бајо Аџић.

Саборна црква на Видровану изграђена је у спомен богородитељима Јоакиму и Ани. Древну светињу пре више од шест векова на том месту саградило је старо српско племе Угреновићи.

Свенародном сабору на Видровану обратио се и проф. Новак Радуловић које захтевао да Црквени одбор горњепољске цркве Светог Јоакима и Ане поново покрене питање безгробних костију у јамама из Другог светског рата, где су комунисти на правди Бога без икаквог суђења бацали најугледније људе из никшићког краја. Прва међу њима је масовна гробница, јама звана Котор, у којој већ 77 година на дубини од 33 метра леже кости 300 невино страдалих и најугледнијих људи.

-Још у доба древнога Рима највећа казна је била да човјек нема гроба и да се њега нико не смије сјетити. Не дозволимо да наши часни људи не буду без гроба и без сјећања. Учинимо све да данас поново одавде потекне предлог да се отворе јаме, а не да чекамо да то покрене тужилаштво једне безбожничке власти. Ја се само бојим да ће они учинити све да се то заборави, јер њима одговара да наши мученици немају гроба и да сјећање на њих потпуно замре. Не дамо да ови безбожници крчме имовину наше Српске Православне Цркве и да они - безбожници одређују коме да припадну наши храмови. Христос је то давно одредио, а Свети Сава прије осам вјекова уредио нашу Српску Православну Цркву. Пођимо путем Светог Саве и не дајмо анатемњацима и проклетницима да одлучују и да се питају. Бранимо нашу Цркву и наше светиње, рекао је проф. Радуловић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка