Петровданско сабрање у Бујановцу

 Петровданско сабрање у Бујановцу
 Петровданско сабрање у Бујановцу
 Петровданско сабрање у Бујановцу
 Петровданско сабрање у Бујановцу

На Петровдан, када света Црква прославља два светила Господња, Свете првоврховне апостоле Петра и Павла, 12. јула 2019. године, у истоименом храму у Бујановцу свештеници прешевског и пчињског намесништва служили су свету Литургију. 

У храму се сакупило свештенство и монаштво, мноштво народа и христољубиве Војске, да прославе оне који, благодаћу Духа Светога сејаху плодоносно семе хришћанства по свој васељени и палише кандила вере у многим душама жедним. Оне који су проповедали Радосну вест (Јеванђеље) онако како то никада нико пре није чинио! Припремивши се постом и молитвом, многи од присутних из вернога стада Христовог су се причестили Светим и Пречистим Тајнама Господа нашега Исуса Христа.

На крају Литургије, организована је свечана литија кроз град Бујановац а коју је предводио Епископ врањски г. Пахомије. Христољубиви војници, млади у народним ношњама, клир, монаштво и верни народ сложно ходајући у литији показали су да слога, међусобна љубав и јединство куле љубави граде и зидове пред нечастивим подижу.

По повратку литије у храм, Епископ је извршио чин благосиљања колача и кољива, које су припремили овогодишњи кумови славе особље Дома здравља из Бујановца, на челу са директорком др Лелом Брадић Јовановић.  

По завршетку Литургије, епископ Пахомије се обратио присутнима пригодном и надахнутом беседом о Светим Апостолима, честитајући славу братству храма, општини Бујановац и овогодишњим кумовима славе, притом благословивши кумство за наредну годину за које су се пријавили радници Дуванске индустрије Бујановац, на челу са директором г. Богољубом Томићем.

Славску трпезу љубави припремили су кумови славе и верни народ Црквене општине Бујановац са старешином храма протојерејем-ставрофором Новицом Николићем.

Извор: Епархија врањска