Петровдан-Света Архијерејска Литургија у Власеници

Петровдан-Света Архијерејска Литургија у Власеници
Петровдан-Света Архијерејска Литургија у Власеници
Петровдан-Света Архијерејска Литургија у Власеници
Петровдан-Света Архијерејска Литургија у Власеници

Његово Преосвештенство Владика зворничко-тузлански Г. Василије служио је на празник Светих апостола Петра и Павла Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Власеници.

Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намјесник зворнички протојереј-ставрофор Видоје Лукић, протонамјесник Владимир Радоњић и протођакон Жарко Мијатовић.

„Окупљени смо данас у овом древном храму и призвали смо свете апостоле у помоћ. Заблагодарили смо Господу за сва добра којима нас непрестано обасипа. Свети апостоли Петар и Павле, двије велике и веома значајне личности у историји Свете Цркве. Свети апостол Петар, брат светог Андреја првозваног, први је од свих апостола јасно исповједио вјеру у Христа Господа ријечима:“Ти си Христос, Син Бога живога“. Велики проповједник био је свети апостол Петар и о томе нам свједочи податак да се након његове проповиједи у Јерусалиму у хришћанство обратило 3000 људи. Пред сам крај свога живота, замолио је своје џелате да га разапну наопако јер се сматрао недостојним да буде разапет као Господ његов.Свети апостол Павле, великом ревношћу, вјером и ученошћу свједочио је Христа Васкрслога иако је прије Божијег призива за апостолску службу био гонитељ хришћана. Много је страдао свети апостол Павле али та страдања само су учвршћивала вјеру његову у Господа Бога“, истакао је Владика Василије и додао:“Вјеровати у Бога, браћо и сестре, значи испуњавати заповијести Божије на сваком мјесту и у свако вријеме. Чудимо се што нам невоље дешавају у животу. Није чудо јер гријешимо, отпадамо од Бога и сами себе осуђујемо на пакао у души. Не љубимо Господа, не љубимо једни друге. Трагедија највећа браћо и сестре! Толико је издајица у роду нашем а многи сами себе називају великим Србима. Шта је српство само по себи? Ништа! Српство осољено Христом, осољено светосављем, то је прави начин живота, браћо и сестре. Није џаба брат Звонко написао испред куће своје: „Тешко Богу са нама оваквима“. Бог плаче због нас јер смо га напустили. Напустили смо Њега који је страдао за нас, претрпио муке за нас и гријехе наше и васкрсао за нас и због нас. Зато, опоменимо се и кренимо путем светих апостола Петра и Павла. Дишимо и живимо за Христа и у Христу, љубећи Њега љубимо једни друге“.

Преосвећени Владика Василије одликовао је протонамјесника Владимира Радоњића чином протојереја.

„За сво добро оче Владимире које си учинио за Свету Цркву, за прповијед Христове ријечи, одликујем те данас чином протојереја. Желим ти да и на даље свједочиш и проповједаш ријеч Христову још ревносије“, истакао је Владика Василије.

Након Свете Литургије услиједила је свечана литија и ломљење славског колача чиме је прослављена храмовна слава.

Кум храмовне славе био је господин Звонко Бајагић.

Извор: Епархија зворничко-тузланска