Певачко друштво "Преподобни Рафаило Банатски" у Будимпешти

Хор Преподобни рафаило БанатскиПевачко друштво Преподобни Рафаило Банатски из Зрењанина, под руководством диригента Нина Рајачића, извело је у Будимпешти протеклог викенда Литургију Светог Јована Златоустог коју је за мушки хор компоновао Епископ бечки и целе Аустрије и администратор Епархије угарске Московског Патријархата, Г. Иларион Алфејев.

У катедралном храму Успења Пресвете Богородице у Будимпешти, 3. новембра 2007. године, одржан је целовечерњи концерт. У првом делу концерта хор је извео Литургију Владике Илариона, а у другом делу концерта представљена су дела српских аутора, Стевана Мокрањца, Стевана Христића, проте Мирка Павловића и других. На крају концерта хор је, на велику радост свих присутних, отпевао химну Боже Царја храни која је била званична химна Царске Русије у периоду од 1833. до 1917. године. Концерту су присуствовали Епископ бечки и целе Аустрије Г. Иларион, свештенство Епархије угарске Московског Патријархата, као и многобројни гости из других помесних православних цркава.

У недељу, 4. новембра 2007. године, на Светој Литургији коју је служио Владика Иларион, хор је певао његову Божанствену Литургију. На крају Свете Литургије, у свом архипастирском обраћању верницима, Владика је подсетио да је Руска Правславна Црква увек, а нарочито у време невоља и патње, изражавала солидарност према братском српском народу и Српској Православној Цркви. "У време када је НАТО авијација бомбордовала Србију, Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Г. Алексије посетио је ту државу и заједно са Његовом Светошћу Патријархом српским Г. Павлом служио Свету Литургију. И данас Руска Православна Црква се моли за Косово док су наочиглед целог цивилизованог света нестали са лица земље древни храмови, десетине хиљада људи остали без крова над главом и били принуђени да напусте своја родна огњишта".

Хор је у послеподневним сатима, заједно са свештеником домаћином оцем Кирилом Татарком, посетио и живописни град Сентандреју, где је у Цркви Успења Пресвете Богородице, познатијој под називом Београдска црква, певао на вечерњем богослужењу.

Извор: Певачко друштво "Преподобни Рафаило Банатски"