Певањем чувају српски језик

Да ни удаљеност од више хиљада километара није препрека да се успешно негује и чува српско народно стваралаштво показала је мушка и женска певачка група „Опленац” из Аделејда у Аустралији. Ова група, која негује српско традиционално певање, у Етнографском музеју приредила је концерт на коме је извела нумере са подручја које данас насељавају или су некада насељавали Срби.

На концерту, на коме је као гост наступио и хор Културно-уметничког друштва „Батајница”, у крцатом музеју из моћних грла хориста „Опленца” разлетели су се звуци народног стваралаштва из Шумадије, источне Србије, Ниша, Ужица, Лике, западне Босне, Славоније, Срема… Уживало се у песмама као што су „Седи Рада на обали Дрине”, „Зелени се ливада и трава”, „За те твоје црне очи”, „Синоћ ми је долазио Ђорђе”, „Ој, да ми је ићи у сватове”…

Певачка група „Опленац” основaна је у априлу 2016. године при истоименој фолклорној групи у Аустралији. Њени чланови су углавном рођени у Аустралији или су се у њу доселили у раном детињству, а одређени број певача се доселио деведесетих година 20. века. Групу је основала Ана Недељковић-Бранковић, етномузиколог, чија је основна идеја била очување српског језика уз српско традиционално певање. Идеја водиља била је и да се млађе генерације упознају са нашом нематеријалном културом и традицијом.

Група је наступала на свечаности која је приређена као добродошлица патријарху Иринеју, а први целовечерњи концерт одржан је у децембру 2016. у сали црквено-школске општине „Свети Сава” у Аделејду. Прошле године хор је наступио и у чувеној Сиднејској опери.

Извор: Политика