Писмено обраћање Владике Василија Господину Мехмеду Мустабашићу

Поштовани Господине начелниче,

Наша Црквена општина из Маглаја својим дописом бр 27 од 29.марта о.г. обавијестила нас је, да је добила позив (окачен на улазна врата парохијског дома) да дана 27.марта ове године, дође на трибину, а исти гласи:"Позив у рај-позив у џенет", а тема трибине је: „Позивамо вас на јавну трибину о преласцима немуслимана на Ислам." Ови позиви остављени су на вратима многих од малобројних Православаца, а и Католика у Маглају и околини.

Наш свештеник, протојереј Далибор Ђекић, обратио се лично Главном имаму, ефендији Изудину Крушку са питањем да ли је он по овом случају нешто предузео, на што му је Господин имам само одговорио да све ово није у организацији Меџлиса ИЗ-Маглај.

Господине Начелниче, вјерујемо да су Вам добро познате и раније узнемиравајуће појаве за наше вјернике на простору Скупштине општине Маглај. Али, вјерујте, ово је кулминација зла и пријетње упућене вјерницима Српске православне цркве и исти су страшно узнемирени и не знају шта да раде, да ли да се селе са простора Општине Маглај и да поново бјеже и напуштају своја вијековна огњишта. Наши вјерници, узнемирени овим немилим догађајем, непрекидно нас позивају телефоном, а да Вам кажем, и наш свештеник који има вишечлану породицу, поставља нам питање: да ли да евакуише своју породицу и да напусти простор Маглаја, јер ова провокација, ако је само то, превршила је сваку мјеру.

Ми осуђујемо ово што се дешава, као и свако узнемиравање било кога човјека без обзира којој он вјери или нацији припадао. Не прозивамо никога, јер нам није познато ко иза овога стоји, али констатујемо да све ово није ни мало наивно и да има веома чудну и застрашујућу позадину.

Вас Господине Начелниче умољавамо да са релевантним факторима у Општини Маглај, предузмете кораке и изнађете лице или лица или организацију која иза овога стоји, те да нас о исходу истраге обавијестите.

Слободни смо Вам сугерисати да се огласите једним јавним саопштењем у вези свега овога, а било би сврсисходно да се и Главни одбор ИЗ Маглај огласи да не подржава ово зло.

Желимо да истакнемо да све ово има још већу тежину јер је упућено пред највећи Празник-Васкрс, кога заједно славе сви хришћани свијета.

У жељи да све буде свето, честито и милом Богу приступачно, а у очекивању Вашег одговора, желимо Вам свако добро од Вишњег Творца уз поздраве

ЕПИСКОП ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКИ
+ Василије

Поштовани Господин
МЕХМЕД МУСТАБАШИЋ,
Начелник Општине Маглај
МАГЛАЈ