Писмо Архиепископа Христофора Патријарху српском поводом самопроглашења независности Косова

Архиепископ Христофор

Митрополит Чешких земаља и Словачке Г. Христофор упутио је Његовој Светости патријарху српском Г. Павлу писмо подршке поводом незаконитог и неправедног једностраног проглашења независности Косова. У писму подршке Српској Православној Цркви и народу поглавар Православне Цркве чешких земаља и Словачке Блажењејши Г. Христофор је написао:

„ Ваша Светости, дозволите да Вам изразим подршку у овим болним данима кроз које пролази Српска православна црква и цео српски народ.

Проглашење самосталности Косова и Метохије не оставља мирне ни нас православне у Чешким земљама и Словачкој.Наши свештеници и верници ће заједно са својим политичким представницима, учествовати у протестним окупљањима, која сведоче да градјани наших земаља нису сагласни са нарушавањем граница Србије.

Веома ценимо и не заборављамо на несебичну помоћ Ваше цркве пřи препороду Чешке православне цркве и подизњу бројне Мукачевско-прешовске епархије.Такодје, нећемо заборавити на негативан став српског народа према Минхенском диктату из 1938. године и братску спремност да браните нашу земљу од фашизма.

С братским саосећањем користимо ову историјску могућност да будемо солидарни са Вама, са Српском црквом и народом.Подижемо срце и мисли ка молитви да Господ Бог сачува српску земљу у својој љубави, благослови праведно решење на Косову и Метохији и не дозволи да се насиље разбукта.

Са жељом да Бог благослови Вас и цео српски православни народ, остајем."