Писмо асирских организација председничким кандидатима САД

Отворено писмо упутило је једанаест блискоисточних, европских и америчкоасирских организација председничким кандидатима САД. Они су упитали кандидате које кораке ће предузети да би обуставили геноцид тзв. Исламске државе над Асирцима, Јазидима и другим мањинским групама. Од заузимања Мосула у јулу 2014. године тзв. Исламска држава је прогнала 200.000 Асираца из њихових села, убивши хиљаде Асираца и Јазида, продавала је заробљене и силоване јазидске жене као робове, уништила асирска археолошка налазишта, као и цркве и у Ираку и у Сирији.

Ове организације су такође упитале кандидате да ли признају турски геноцид над Асирцима, Јерменима и Грцима у Првом светском рату и да ли подржавају одштете за жртве. Турски геноцид је одузео животе 750.000 Асираца (75%), 500.000 Грка и 1.5 милиона Јермена.

Текст писма америчким председничким кандидатима:

За Хилари Клинтон, Теда Круза, Џона Касича, Берни Сандерса, Доналда Трампа:

Свакодневни извештаји са Блиског истока и других крајева света документују кампању терора против хришћана. Асирце и друге злостављају, киднапују, силују и убијају радикалне терористичке организације попут Исламске државе. Ми смо сведоци терора у Паризу, Бриселу и у другим градовима света, који се у име ислама врше од стране радикалних исламских организација. За Асирце то је опет понављање 1915. године.

У оквиру већег плана етничког и верског чишћења који се одиграо од 1915-1924. године, Турска и њена племена Курди побили су милионе Јермена, Грка и Асираца. Прошло је сто година од Првог светског рата када нико није чуо вапаје наших предака, асирског народа, у њиховом страдању у том геноциду познатом као Геноцид над Јерменима. 26 земаља је признало Геноцид над Јерменима. 12 земаља, влада и институција  признали су Геноцид над Асирцима. Међутим, Турска наставља да негира геноцид.

Државни секретар Џон Ф. Кери је објавио да Исламска држава тренутно врши дела геноцида над хришћанима, Јазидима и другим мањинама у Ираку и Сирији. Као председник Сједињених Америчких Држава, да ли бисте учинили све у својој моћи да окончате ова зверства, приведете починиоце правди и помогнете преживелима? Да ли као председник Сједињених Држава признајете Отомански геноцид над хришћанима – Асирцима, Јерменима и Грцима – током Првог светског рата и подршку репарацији (одштети) за жртве? Наша је нада да ћете као Председник помоћи жртвама геноцида, и бившим и садашњим, и да ћете пружити олакшање за њихове патње.

С поштовањем,

Сабри Атман, Асирски геноцид и истраживање
Нахер Арслан, Савез Асираца Белгије
Фикри Габриел, Сиријачки институт Белгије
Фатрус Габриел, Сефио центар Белгија
Карло К Ганјех, Асирско универзално удружење Америка чаптер
Др Саргон Иса, Фондација Обнови Ниниву Сад
Давид Вилијам Лазар, Америчка месопотамска организација
Наил Бет-Кин, Асирски институт Белгије
Јохан Румее, Централна унија асирских организација у Немачкој и европским земљама
Џорџ Стифо, Асирска демократска организација
Роузмери Јахух, Асирско-халдејско-сиријачка студентска унија Канаде

Извор: ОСР (превод – Информативна служба СПЦ)