Писмо Епископа Герасима Удружењу потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно 1941.

Други светски рат донео је страдање Срба на овим просторима какво до тада није забележено. То је Голгота стравичних размера где је српски народ просто био осуђен на физичко истребљење.

Логор Јадовно је једно од првих стратишта српског народа где је мученичку смрт нашло око 40 000 људи који су убијени на најмонструозније начине. Оно је у нашем колективном памћењу место где смо као народ својом крвљу посведочили своју веру у Васкрслог Христа и животе положили ради имена свога српског које је требало да се заувек избрише са ових простора. Дошло је време да се жртвама које овде пострадаше и њиховим породицама достојно одужимо тако што ћемо показати да нисмо заборавили и да никада нећемо заборавити страшну цену коју су својим животима платили.

Као што су вековима на местима где пострадаше мученици за веру Христову настајала места на којима се име Господње прослављало јер „ВАСКРСЕЊА НЕ БИВА БЕЗ СМРТИ", нека би и ово стратиште најгласније сведочило о томе да смо и данас Христови и духовна чада Светог Саве Српског. Покажимо да нисмо заборавили јер смо то дужни жртвама и њиховим потомцима и што је најважније само на тај начин ћемо спречити да се икада више понови.

Дајемо Наш благослов Вашем раду и молимо се да ће истина о Јадовну постати позната широкој јавности. Нека би Вам Господ дао снаге да истрајете на Вашем богољубивом путу и раду на важној мисији да се истина сазна јер ће нас једино она ослободити.

С' благословом

Епископ горњокарловачки Герасим

Извор: Епархија горњокарловачка