Писмо Митрополита Амфилохија челницима Подгорице

ГЛАВНИ ГРАД ПОДГОРИЦА
н/р Градоначелнику г. др Миомиру Мугоши
н/р Предсједнику Скупштине Главног града г. др Ђорђу Сухиху
Одборничким клубовима
П О Д Г О Р И Ц А

Поштована господо!

Обавијештени смо да ће се сјутра 22. априла на сједници Скупштине Главног града Подгорице, између осталог, расправљати и о Предлогу одлуке о Урбанистичком пројекту ''Археолошки локалитет - Златица у Подгорици''.

С тим у вези, користимо ову прилику да Вас обавијестимо да смо изненађени начином игнорисања бројних и релевантних чињеница приликом израде наведеног Урбанистичког пројекта.

Прије свега, морамо да нагласимо да је црквина Манастира Златице на првом мјесту била и остала православно-хришћанска светиња, манастир и мјесто сабирања на молитву и врлински живот у Христу. Митрополија Црногорско-Приморска никада није негирала ни то да је црквина древног Манастира Златице данас и археолошки локалитет, и културно-историјски и цивилизацијски споменик што доказује дугогодишња сарадња између Митрополије са установама и стручњацима из области конзервације и заштите. Манастир Златица се не може упоређивати и изједначавати са археолошко-црквеним локалитетом Дукље. Наиме, док је Дукља настала као градско насеље са црквама и епископским сједиштем дотле је Златица од свога оснивања била и остала православно-хришћански манастир у коме су једино живјели монаси и свештенослужитељи. Недопустиво је игнорисана и чињеница да је Манастир Златица данас један од активних манастира Митрополије Црногорско-Приморске те да се правни статус овог Манастира не разликује од правног статуса Цетињског Манастира или Манастира Острога.

Предлогом Одлуке је на недопустив начин игнорисана чињеница да је Православна Митрополија Црногорско-Приморска већ вјековима власник црквишта Манастира Златице што се види из многих докумената. Аутори Урбанистичког пројекта су недопустиво игнорисали и чињеницу да је Митрополија Црногорско-Приморска власник и највеће парцеле и већ постојећег објекта уз црквину Манастира Златице о чему, такође, постоји документација.

Још трагичније дјелују мишљења и образложења појединих државних органа којима се, заправо, врши разцрковљавање, дехристијанизовање и разманастиравање Манастира Златице што никоме и никада у историји ове Светиње није пало на памет. То се види и из комплетне документације, а посебно из мишљења Републичког завода за заштиту споменика културе, као и Министарства културе, спорта и медија у којима се говори о ''формирању лапидаријума и музејско-галеријског простора''.

У Предлогу одлуке је демонстрирана недопустива једностраност која се најбоље огледа у чињеници да ниједан предлог и примједба Митрополије Црногорско-Приморске није усвојена, а посебно није усвојен захтјев Митрополије Црногорско-Приморске за подизање новог храма на митрополијској парцели и то на мјесту на коме је, према досадашњем урбанистичком рјешењу, била предвиђена и дозвољена изградња два објекта. Из ових чињеница се показује и злонамјеран однос како према Митрополији Црногорско-Приморској тако и према Манастиру Златици, манастирској имовини и будућности Манастира.

Из ових разлога, слободни смо да Вас, управо из бриге о заштити Манастира Златице, позовемо да одложите доношење овакве одлуке како из напред наведених разлога тако и због чињенице да по овом питању није поведена најшира и првенствено стручна јавна расправа него само ''обична'' јавна расправа као да је ријеч о неком савременом урбанистичком пројекту или детаљном урбанистичком плану. У европским престоницама и главним градовима оваква Светиња која је стара 1600 година и њена заштита иницирала би вишегодишње и најстручније анализе, проучавања и стручне јавне расправе, а не овакве исхитрене и једностране предлоге и то од предузећа ''МонтеЦеп'' из Котора које нема никакве научне и уже стручне археолошко-конзерваторске референце.

Митрополија Црногорско-Приморска ће, у случају да се оглушите о овај наш апел, бити принуђена да свим правним средствима пред домаћим и међународним судовима тражи заштиту својих угрожених имовинских права и заштиту Манастира Златице.

С поштовањем,

Цетиње, 21. априла 2008. године

АЕМ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ

Амфилохије с.р.