Писмо Патријарха Павла командату СФОР-а

Писмо Патријарха Павла командату СФОР-а

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле упутио је данас генерал-мајору ВИРЏИЛУ Л. ПИКЕТУ, команданту СФОР-а у Босни и Херцеговини, писмо у којем стоји:

Већ неколико пута смо захтевали од команде СФОР-а, високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини, па и генералног секретара Уједињених нација, да се престане са потпуно беспотребним и неумесним узмениравањем православних житеља варошице Пале на Романији и уништавањем њихове имовине, од стране оних војних снага које су у овај део Европе дошле да помогну у очувању мира, успостављању разумевања и толеранције. Последњих пут смо Вам овим поводом писали у фебруару ове године, јер снаге којима командујете су, под пуном ратном опремом, са изговором да траже лица осумњичена за ратне злочине, током Божићних празника упале у цркву и станове православних свештеника на Палама, где су извршили преметачину и преплашили укућане и малолетну децу.

Но, уместо да Вас Наше писмо увери да наши свештеници и њихови укућани не учествују у радњама за које их очигледно сумњичите, Ви сте, господине Генерале, наредили да се на њихове домове 01. априла 2004. године, управо пред Васкршње празнике, изврши прави десант. Ваши војници су, у глуво доба ноћи, уз употребу најубојитијих експлозивних средстава, са крова, врата и прозора провалили у њихову кућу и притом је потпуно демолирали. Од разорних експлозија рањени су протојереј-ставрофор Јеремија Старовлах и његовог син, катихета Александар. Али Вашим војницима, које наш народ зове “мировњаци”, ни то није било довољно. Они су тешко рањене проту Јеремију и његовог сина, везали, и тако везане их бесомучно тукли кундацима, чизмама и чим год су стигли. Најкраће речено: претукли су их на смрт. Сво то време у протину супругу је била уперена пушка, с прстом на окидачу, како не би могла да пружи помоћ сину и супругу. Ове чињенице, господине генерале, и Вама су добро познате. Ово Вам пишемо док се лекари, још увек, боре за живот ова два хришћанина, која страдају из истог разлога из кога су страдали мученици из римског доба = имена Христовог ради.

Ако Вам, Господине Генерале, до данас није било јасно да српски свештеници не крију оне које сте оптужили да су починили ратне злочине, надамо са да Вам је то сада јасно. Или можда није, и треба поново да очекујемо да ће они које смо желели да видимо као људе добре воље, поново кренути бомбама, пушкама и чизмама на наше свете храмове, животе наших свештеника и њихових породица.

У исто време Вас обавештавамо да ћемо са овим Нашим писмом упознати најширу светску јавност.

С поштовањем,

АЕМ и ПАТРИЈАРХ СРПСКИ
+ Павле