Писмо православних Епископа сабраних на Цетињу на Лучиндан 2008. године

Митрополија Најновији догађај у Бајицама код Цетиња - узурпације Храма св. Јована Крститеља, дана 31. октобра текуће године од стране једне, псеудорелигиозне, националистичко-фашистичке организације која је себе прогласила за ЦПЦ, и то узурпације учињене уз дозволу црногорске полиције, представља флагрантно кршење елементарних вјерских и имовинских права Православне Митрополије црногорско-приморске. Ова племенско-партијска вјерска заједница, основана први пут 17. јануара 2000.г. у станици цетињске полиције, како пише у акту њеног оснивања, ни од кога призната сем од полиције, као и свака друга вјерска, политичка или друштвена организација има право постојања, дјеловања и стицања своје имовине од тренутка оснивања, али не и својатања имена, имовине, храмова, достојанства једне установе која постоји континуирано у Црној Гори већ осам стотина година.

Црногорска власт, са својих идеолошких разлога, супротно сопственом Уставу, праву, правди и свим међународним конвенцијама, подржава насилно понашање представника ове вјерске заједнице према Митрополији Црногорско приморској. Та подршка се некад испољава кроз опструкцију правде у покренутим поступцима, некад у отвореној асистенцији извршних (полицијских) органа приликом насилног отимања и заузећа имовине Митрополије од стране припадника такозване ЦПЦ, а најчешће посредством пропагандних порука против Митрополије од стране највиших носилаца државних функција преко јавног сервиса и других провладиних медија.

Јавни сервис и други провладини медији протеклих дана упорно понављају (емитују) пријетње г. Стева Вучинића, портпарола ове групације, којима се најављује заузимање Цетињског манастира, вјековног сједиште Црногорске митрополије, као и гнусне лажи о Православној Цркви у Црној Гори, њеном свештенству, наводним новчаним трансакцијама и сл., све у функцији ширења вјерске мржње, нетрпељивости и анимозитета према канонској Цркви.

Митрополија је са тог разлога поднијела захтјев Врховном државном тужиоцу Црне Горе (наша ознака: ЕУОбр. 396 од 25.3.2008.г.), да предузме законске мјере против наведеног лица, али је Виши државни тужилац то одбио (дописом под ознаком: Kt. br. 104/08 од 3.6.2008.г. VJ/BR). Какво је понашање присталица ове псеудовјерске заједнице види се јасно из недавних збивања у Драговољићима и претходно у другим мјестима и нападима на храмове и црквену имовину (прошлогодишњи напад на Цетињски манастир, бесправни улазак и скрнављење цркве на Угњима код Цетиња, у Вељој Загреди код Даниловграда и др.)

Што се тиче овог најновијег догађаја у храму св. Јована Крститеља у Бајицама треба посебно истаћи да је полиција директно обманула Митрополију црногорско-приморску. Наиме, својим актом бр. 20-01 бр. 222/08-646 од 29.10.2008.г. обавијестила је Митрополију да неће дозволити служење било коме у овом храму са наводним разлогом о ризику „угрожавања саобраћаја". Такав акт (како смо усмено обавијештени) је упућен и вјерској заједници о којој је ријеч, а паросима бајичким је дата и усмена гаранција да ће храм бити заштићен. Док је Митрополија испоштовала полицијску одлуку (иако је запањујуће да се Цркви забрани служба у храму у коме служи од његовог оснивања), другој је страни допуштено да обавља свој квазивјерски обред у храму Мтрополије. Због сметања посједа над храмом у Бајицама од стране туженог Мираша Дедеића води се судски процес започет 2001.год. који, захваљујући неажурном поступању судских власти још није окончан. Истина, у два наврата је укидана првостепена одлука и овог тренутка се по трећи пут налази у жалбеном поступку, али по начину поступања пред првостепеним судом у овом поступку с разлогом сумњамо у објективност и непристрасност суда.

Ми, доле потписани шест православних епископа Православне Цркве српске, од којих тројица из Црне Горе, који смо служили Службу Божју у храму Цетињског манастира 31. октобра ове године, за празник св. апостола Луке и св. Петра Цетињског, овим својим актом тражимо заштиту права, имовине и достојанства Митрополије црногорско-приморске, престанак вршења притиска на судске органе, доношење коначне пресуде у корист законитог власника и санкционисање оних који шире вјерску мржњу у Црној Гори, угрожавајући грађански мир и вјерске слободе.

 

С поштовањем,

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Митрополит дабробосански Николај

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије

Викарни епископ липљански Теодосије

Викарни епископ диоклијски Јован

Епископ Атанасије, умировљени Херцеговачки